Ovo je lekovita i medonosna biljka

Dinjica ili mala krvara (lat. Sanguisorba minor) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Raste na suvom  tlu sunčanih, često i kamenitih travnjaka, u svetlim crnogoričnim šumama. Možemo je naći sve do 1300 metara nadmorske visine. Rasprostranjena je po središnjoj i južnoj Evropi, u jugozapadnoj Aziji i severozapadnoj Africi. U Severnu Ameriku je unesena.

Latinsko ime roda Sanguisorba potiče od reči sanguis (krv) i sorbere (upijati), jer se biljka koristila za zaustavljanje krvarenja. Ime vrste minor znači manji. Naziv dinjica dat je zbog mladih listova koji imaju miris nalik na krastavce ili dinju.

Dinjica dezinfinkuje, zaustavlja krvarenje i deluje protiv upala. Zbog toga je primenljiva kod upala u ustima i ždrelu, desni i drugih sluznica. Ipak, ova lekovita biljka danas se  malo primenjuje. U Rusiji i Kini često je upotrebljavaju kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Stariji list je pomalo gorak pa se suši i koristi kao začin za mesa, umake i povrće. U vreme cvetanja ceo nadzemni deo biljke se bere i suši za čaj koji se koristi protiv proliva, katara creva, nadimanja i krvarenja u crevima.

Biljka cveta od juna do septembra i dobra je medonosna biljka.

Seje se sve do kraja proleća ako želite da cveta iste godine, a može i kasnije ali u tom slučaju neće cvetati iste godine nego tek od sledeće. Seje se direktno na stalno mesto, može se uzgajati i u saksiji. Veoma je otporna na različite tipove zemljišta, ne traži skoro nikakvu brigu i podnosi zimu.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

18.01.2024.

Cena ovog ulja kao suvo zlato

18.10.2023.

Čaj da pluća ponovo budu u punoj snazi

11.09.2023.

Jeftin i pristupačan lek i hrana

10.08.2023.

Izuzetno lekovita bilja iako je korov

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca