Opština Ražanj opština za primer

Ilustracija: Udruženje žena ,, Etno konac, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Udruženje žena ,, Etno konac, foto: Svetlana Kovačević

Opština Ražanj pripada Nišavskom okrugu, kroz koju prolazi najznačajnija republička i evropska drumska saobraćajnica, autoput Beograd-Niš.

U opštini Ražanj koja je ekološka i u kojoj je poljoprivreda najzastupljenija delatnost, ona ima sve preduslove za proizvodnju zdravog voća i povrća, kao i za preradu u organske proizvode. Jela i specijaliteti koji se promovišu i predstavljaju jedinstveni gastronomski proizvod za našu klimu.

Direktorka TO Milena Janković, iz Ražanja, koju smo upoznali na festivalu Testival, istakla je da je na festivalu ,, Testival“, Ražanj  bio grad gost, koji je ponudio kompletnu turističku gastro ponudu.

Oni su pored očekivano bogate gastronomske ponude, predstaviti i ražanjsko crepuljarstvo, uz pripremu lepinjica i pečenje u crepulji, na tradicionalni način. Ovaj ponos Ražnja je početkom decembra 2019. upisan u listu Nacionalnog registra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije.

Ilustracija:

Direktorka TO Milena Janković

 

,, Mi smo ovde prepoznali šansu da možemo da promovišemo naše nematerjalno kulturno nasleđe koje je i elementna listi republike Srbije,  a to je ražanjsko crepuljarstvo. Ovo je prva prezentacija toga, gde smo spojili stari zanat sa gastro ponudom,  pa smo pekli u dvorištu pogaču u crepulji. Pogaću su imali prilike  da probaju posetioci sajma i da se uvere koja je razlika. Razlika je u ukusu jer je glina ekoliški materijal od koga se posuđe pravi i takvog je sastava, da upija višak masnoće. Pre nego što se testo stavi u crepulju ona se zagreje, i onda nema nijednog pečenog dela.

Udruženja žena „Etno konac“ iz Ražnja,predstavilo je svoje proizvode,  osim pogače u crepuni tu su kiflice,kolači,  med i druge  đakonija, našao i kitnikez, trajna poslastica koja nema rok trajanja jer su vam za njenu pripremu potrebni samo dunje, šećer i voda – namirnice koje se ne kvare.

Ovo udruženje nastalo je još 2012, međutim nije funkcionisalo. Nedavno je na inicijativu udruženja „Karitas“ i uz pomoć Vlade Slovenije ponovo počelo da radi –  kaže naša sagovornica Milena Janković, direktor turističke organizacije Ražanj.

Ilustracija: Ražanjske kiflice, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Ražanjske kiflice, foto: Svetlana Kovačević

Vinarija Čaša vina i priča je osnovana 2014.  godine u selu Pretrkovac,opština Ražanj. Vinarija je dobila ime po celokupnom doživljaju ispijanja vina jer smatramo da je za jedno vino potrebno i društvo, lepa atmosfera i da je ispijanje vina jedan kompleksan doživljaj koji se pamti.

Kako smatramo da je svaka berba priča za sebe, tako smo i našim vinima, shodno berbi, dali imena Prva priča, Druga priča, Treća priča…do 101 priče! Jedna berba, jedna priča! Odabirom sorte Panonija, Departmana za vinogradarstvo iz Novog sada, da bude “noseća” sorta grožđa iz koje dobijamo vino, eksperimentisali smo i sa sortom Prokupac kroz vino Pro Roze 2015, kao i sa Merloom koji negujemo u 2016-oj godini. Vinograd od 1ha se nalazi u Ražanjskom vinogorju i deo je regiona Tri Morave.

Dejan Stambolić, iz Ražnja, je pre 9  godina počeo da se bavi voćarstvom smatrajći da će to biti dugoročno isplativa delatnost. Ipak, on se nije zaustavio samo na proizvodnji već sa suprugom i taštom otisnuo u preradu jer kako tvrdi na taj način ima šansu da dodatno zaradi na sopstvenom voću.

U ponudi imaja slatko od dunja, rakiju, kupinovo vino.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca