Završen sajam lekovitog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda. Koji su utisci?

Prvi Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda, održan je danas u Vranju.  Na sajmu je učestvovalo 44   izlagača iz Srbije, koji su  predstavili  proizvode i podeliti iskustvo sa zainteresovanim Vranjancima.  U kulturno-umetničkom programu nastupio je Folklorni ansambl ,,Sevdah“.

Organizatori Sajma bilu su  Grad Vranje, Savez pčelarskih organizacija Srbije, Udruženje za lekovito bilje Srbije Dr Jovan Tucakov i Društvo pčelara Matica iz Vranja.

Sajam je otvorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković, u prisustvu državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Velimira Stanojevića, predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) dr Rodoljuba Živadinovića i predsednika Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje Nebojše Stanojevića.

Ilustracija: Etno dućan Đurđić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Etno dućan Đurđić, foto: Svetlana Kovačević

,, Svojim subvencijama i podsticajnim sredstvima, težićemo da ojačamo sektor gajenja aromatičnog i lekovitog bilja, kao i pčelarstva.  Potrebno je da se podižu nove plantaže, i da se  poveća izvoz sirovog aromatičnog lekovitog bilja, istakao je Velimir Stanojević, državni  sekretar  Ministarstva poljoprivrede.

Naravno, kakav bi to sajam bio da se prisutnima ne obrati predsednik SPOS-a dr Rodoljub Živadinović, koji je jedan od najzaslužnijih  ljudi što se tiče pčelarsta..

„Imamo veliki broj izlagača, nadam se da će biti i mnogo posetilaca. Zajedno sa gradskim rukovodstvom na ovaj način obogaćujemo grad i pružamo priliku ljudima da zarade. Ovaj kraj je bogat prirodnim lepotama koje su pogodne za gajenje lekovitog bilja i pčela, i najvažnije je da grad to prepoznaje, kao i resorno ministarstvo koje nam pruža veliku podršku u ovakvim aktivnostima“,istakao je Živadinović.

ilustracija: lekovito bilje, foto: Svetlana Kovačević
ilustracija: lekovito bilje, foto: Svetlana Kovačević

Održan je i tematski skup.  Neke od tema bile su: “Sakupljanje samoniklog lekovitog bilja”, “Gajenje lekovitog bilja”, “Iskustva proizvođača”, “Odgajanje i plasman medonosnog lekovitog bilja na pčelinjaku”, “Pčelinji proizvodi u unapređenju zdravlja”…

Delio se  besplatan  čaj, podeljeno je oko  150 knjiga o gajenju lekovitog bilja, sakupljanju lekovitog bilja i sertifikaciji proizvodnje, bojenju biljem i začinskom bilju, kao i 150 CD diskova o gajenju lekovitog bilja.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.03.2024.

„Najdomaćin“ će biti jedan od izlagača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Šapcu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca