Savetodavna služba na usluzi poljoprivrednicima

Ilustracija: Mehanizacija u poljoprivreda
Ilustracija: Mehanizacija u poljoprivreda

U toku je priprema zemlje za prolećnu setvu, pripremaju se plastenici za proizvodnju povrtarskih kultura a voćari imaju pune ruke posla oko orezivanja voćnih zasada.
Poljoprivredna savetodavna stručna služba po preporuci Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede, smanjila je kontakte sa poljoprivrednicima zbog širenja infekcije korona virusa.
Ipak, proces rada stručnih savetnika nije potpuno obustavljen, pa će u narednom periodu telefon ove službe biti otvoren za sva pitanja poljoprivrednika.
Prema rečima stručnjaka stanje žitarica je dobro, dok je sneg koji je nedavno pao ugrozio osetljive voćne zasade posebno kajsije i breskve.
Agrarni radovi su u toku, kažu stručnjaci i navode da se na njivama, u plastenicima i voćnjcima svakodnevno tretira povrće i voće.
U skladu sa novim merama Vlade Republike Srbije, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je direktivu savetodavnim stručnim službama u Srbiji da smanje lične kontakte sa poljoprivrednicima.

 

Savetodavna stručna služba svakodnevno je na usluzi poljoprivrednicima koji mogu da dobiju stručne savete i sve potrebne informacije za obavljanje predstojećih poslova na broj telefona 064/88 18 486.Za sva pitanja otvoren je i sajt agromere.registar-uzb.rs.

Na području Šumadije pod voćem je oko 35 hiljada hektara.

Nedavne snežne padavine i niske temperature ugrozile su procvetalo voće, posebno stabla kajsije i breskve.
Zasadi jabuka su u ovom periodu vrlo osetljivi na pojavu bolesti pa je potrebno primeniti zaštna sredstva prema uputstvu savetodavaca Poljoprivredne savetodavne stručne službe.
Koštunjavo voće nalazi se u različitim fazama cvetanja pa je u ovom periodu povećan rizik od infekcije cveta.
Pod pšenicom je na teritoriji Šumadije oko 15 hiljada hektara, dok je pod ozimim usevima a to su ječam, tritikale i ovas oko 5 hiljada hektara.
Pšenica, kao i ozimi usevi nalaze se u dobrom stanju navode stručnjaci.

Ukoliko do sada nisu primenjena zaštitna sredstva na listu i stablu potrebno je primeniti mere zaštite žitarica čim vremenski uslovi dozvole.

Na pragu je prolećna setva kukuruza, a planirano je da na području Šumadije pod ovom kulturom da bude zasejano 50 hiljada hektara.

Kako navode stručnjaci savet poljoprivrednicima je da ne žure sa setvom, jer je zemljani setveni sloj još uvek hladan .

Kako su promenljivi meteorološki uslovi u ovom periodu najavljeni u Hidrometeorološkom zavodu Srbije sa novim snežnim padavinama i mrazom potrebno je da se u tom periodu obustave svi poslovi dok se vreme ne stabilizuje.

Dolaskom sunčanih dana poljoprivrednici će moći da obave prolećnu setvu a Ministarstvo poljoprivrede je još pre uvođenja vanrednog stanja obezbedilo subvencije za gorivo, đubrivo i repromaterjal za 350 registrovanih gazdinstava u Srbiji.

Povezano

Iz ove kategorije