Koje cveće treba saditi u aprilu

Ilustracija: cveće dan i noc, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: cveće dan i noc, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Priprema zemljišta za uzgajanje cveća je uveliko u toku. Neophodno je pripremiti i usitniti zemljište, položiti seme cveća koje želite da posadite, prekriti tankim slojem zemlje i zaliti.

Dan i noć je biljka koja se obično sadi u jesen, ali je sadnja zastupljena i na proleće. Drugi naziv joj je poljska ljubičica pošto spada u porodicu ljubičica. Sadi se u saksije srednje veličine u koju se stavlja oko pet semenki. Neophodno je redovno zalivanje. Cvet je veliki, ljubičaste boje, može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, zavisno od toga kada je posađena.

Petunija spada u sezonske ukrasne biljke koja je zastupljena u dosta boja. Nego ove biljke je jednostavna i laka. Traže redovno zalivanje i uklanjanje starih cvetova kako bi tokom čitavog leta bile u punom sjaju.

Kadifa je biljka koja je veoma otporna na sve vremenske uslove. Treba je redovno zalivati i đubriti. Osušene cvetove treba odstraniti i mogu se sačuvati za sledeću godinu. Karakteristična boja za kadifu je narandžasta. Pretežno je zastupljena u baštama ali se mogu uzgajati i u saksiji na terasi.

Lobelija je cvet karakteristične plave boje. Nakon cvetanja treba ih odstraniti kako bi došlo do formiranja novih. Prilikom sadnje seme se ne prekriva tankim slojem zemlje pošto zahteva dosta svetlosti. Dovoljno je blago pritisnuti u površinski sloj zemlje. Voli zasenjene delove vrta. Može se gajiti i u saksiji.

Stručnjaci kažu lobelija se najbolje oseća kada je na direktnom suncu, prija joj zemljište dobre strukture uz minimalan sadržaj soli i pH vrednost oko 5,0. Ovo cveće obožava vodu, pa je potrebno često ga zalivati, pri čemu treba voditi računa da se voda ne nagomilava,  jer to može dovesti do bolesti i truljenja biljke. Zbog osetljivosti na so đubriti umereno ali redovno, najbolje jednom nedeljno. Koren ne sme da viri iz saksije, jer može da se ošteti. Ukoliko primetite korenčiće koji vire nežno ih vratite u saksiju, i naspite malo rastresite zemlje preko da potpuno pokrije korenje.

Lobejila traži puno zalivanja, jer saksije najčešće stoje na suncu pa joj je vlaga neophodna. U protivnom listovi se suše, otpadaju na dodir,  a biljka vene. Međutim, dr Maja Timotijević upozorava da se ovo cveće slično ponaša i kad ima previše vode usled natopljenosti zemlje, pa obavezno proverite vlažnost pre svakog zalivanja. Da bi se izbeglo da ostane bez vlage, ili da je „udavimo“ sa previše vode,  najbolje je ugraditi automatski sistem za zalivanje.

Povezano

Iz ove kategorije