Pravilno proređivanje plodova jabuke

Ilustracija: Jabuke pred branje, foto: R.C.
Ilustracija: Jabuke pred branje, foto: R.C.

Jabuka cveta veoma obilno i zameće veliki broj plodova koje voćka nije u stanju da nosi. Jabuka je razvila samoregulatorne mehanizme pomoću kojih odbacuje deo plodova u određenom periodu tzv. junsko opadanje plodova. Prevelik broj plodova na stablu odražava se na loš kvalitet i slabije formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Efikasan način za rešavanje navedenih problema je proređivanje plodova. Cilj proređivanja plodova je da u gronji ostane jedan plod a svi ostali se uklanjaju. Proređivanje plodova možemo raditi ručno i hemijski. Kod ručnog proređivanja plodova dosta je sporije i izuskuje više časova rada. Na većim površinama u intenzivnim sistemima gajenja proređivanje plodova se vrši hemijskim putem uz pomoć preparata sa svojstvom bioregulatora koji izazivaju opadanje plodova.Pri hemijskom proređivanju plodova postoji niz faktora koji se moraju uzeti u obzir : sorta,bujnost,oprašivanje,zametanje plodova i vremenski uslovi. Postoje razlike između sorti kako u potrebi za primenom tako i u reakciji na primenu preparata.Hemijski se lako proređuju sorte muca, ajdared, jonagold i breburn su sorte koje se lako proređuju hemijski. Teško se proređuju zlatni deliše,gloster i klonovi gale. Vremenski uslovi u velikoj meri utiču na proređivanje plodova. Optimalne temperature za primenu preparata na bazi NAD,NAA kreću se u rasponu 15-20 stepani. U vreme prskanja sa BA neophodna je najmanja dnevna temperatura 18 stepani. Optimalni opseg temperatura između 24-27 stepani celzijusa i to u periodu 2-4 dana nakon primene preparata na bazi BA.
Vlažnost vazduha u vreme i nakon primene preparatabi trebala da bude veća od 70%, pa prskanje treba obaviti u ranim juitarnjim ili večernjim satima.
Zavisno od prečnika terminalnog ploda određujemo koje ćemo preparate upotrebiti. Ključan faktor uspeha hemijskog proređivanja plodova jabuke je vreme primene različitih sredstava u zavisnosti od faze porasta plodova. Preparate na bazi NAD primeniti kada je prečnik terminalnog ploda 5-6 milimetara. Preparate na bazi NAA primeniti kada je prečnik terminalnog ploda 6-12 milimetara,a preparate na bazi BA primeniti u periodu kada je prečnik terminalnog ploda 10-15 milimetara.

Povezano

Iz ove kategorije