Biljana Petrović: Koliko je novca isplaćeno do sada

Ilustracija: Biljana Petrović, Ilustracija: Domaćinska kuća:
Ilustracija: Biljana Petrović, Ilustracija: Domaćinska kuća:

    Direktorka Uprave za Agrarna plaćanja, Biljana  Petrović, u telefonskom uključenju, u poljoprivrednoj emisiji ,, Otkos“, autora i voditelja Slaviše Dabižljevića odgovorala  je na pitanja koja su od značaja za naše poljoprivrednike.

Ona je tom prilikom istakla da obrada IPARD zahteva ne utiče na druge mere, ne utiče kada su u pitanju nacionalne mere, i da su to  razdvojeni sektori, i  da imaju ljude koji rade u tim sektorima,   i „ne kradu vreme jedni drugima“.

,, Svi zahtevi za 2019.godinu su obrađeni  ostali su samo oni kod kojih  se čeka dopuna,  jer poljoprivrednici nisu podneli potpunu dokumentaciju koja je tražena, istakla je Petrovićeva i dodala:

,, Kada je počelo vanredno stanje Ministarstvo poljoprivrede je izašlo sa jednim novim načinom podnošenja zahteva, a u pitanju je isplata po hektaru. Svi poljoprivrednici koji su podneli zahtev do tog dana  u Upravi za trezor, su isplaćeni,   a ko nije mogao je  da pošalje na meil:  uap.kabinet@minpolj.gov.rs sa svojim osnovnim podacima, a mi ćemo na osnovu togu odraditi obradu zahteva, proveriti njihovo stanje koliko je hektara bilo,  da bismo mogli da obradimo subvencije da bi dobili novac na račun.

Ko nije poslao meil može to da učini do 30.aprila.  Do sada je isplaćeno 308 hiljada gazdinstava.  Ono što očekujemo u narednim danima,  jeste da spakujemo sve zahteve koji su nam stigli mejlom i da isplatimo i njih“.

Kako je istakla Petrovićeva to je još dodatnih 2.000 zahteva, do sada su po ovom meri isplatili 8, 2 milijare, i očekuju još negde oko 300, 400 miliona.

Po njenim rečima najugroženiji su povrtari i oni će u toku nasredne nedelje na račun dobiti novac. Svi poljoprivrednici koji imaju pravo na pomoć ne podnose nikakve zahteve,   podaci će se uzimati iz PRG-a, i Veterinarske baze. To važi za sve i povrtare, stočare, pčelare. 

Visina jednokratne pomoć u apsolutnom novčanom iznosu određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica i to:

–  25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara; 3000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara; 500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara;   800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Za realizaciju ove uredbe utvrđena su sredstva od 1.150.000.000 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede je izašlo i sa merom za kreditnu podršku, ko želi da nabavi priplodna grla, konkretno krave i junice,  mogu da dobiju kredit sa subvencionisanom kamatom, sa rokom otplate do 60 meseci, grejs periodom do 24 meseca i kamatom od 1 odsto. Ko nije u mogućnosti da kupi od svog novca ovo je olakšica, mogu da se finansiraju jeftinim kamatnim kreditima.

Što se tiče konkursa za mlade poljoprivrednike, privodi se kraju, rangiraju se. ,,Nismo očekivali ovoliko zahteva stiglo je 5.500, a prošle godine je bilo 1.200.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca