Koliki je suficit u poljoprivredi i prehrambenoj industriju

Ilustracija: Skladište kukuruza, foto: Marko Miladinović
Ilustracija: Skladište kukuruza, foto: Marko Miladinović

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbije u prva tri meseca ostvarile su spoljnotrgovinski suficit od 362 miliona evra, rekao je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović.

Srbija je u tom periodu, kako je kazao, izvezla robe u vrednosti 867 miliona evra, a uvezla za 505,5 miliona evra.

 “Poljoprivreda i prehrambena industrija su u prvom kvartalu povećale izvoz u odnosu na isti period prošle godine za 16,9 odsto i uvoz za 11,9 odsto”, rekao je Jovanović za Betu.

Dodao je da je PKS u periodu vanrednog stanja preuzela ključnu ulogu u obezbeđivanju dozvola za kretanje i rešavala probleme preduzeća, te je “obezbeđivanje nesmetane trgovine čak i osetljivom robom, kao što su životne namirnice, za vreme krize doprinelo povećanju izvoza i deviznom prilivu”.

Od izvoza kukuruza je ostvaren prihod od oko 110 miliona evra i da je u tom periodu povećan izvoz tog proizvoda 1,7 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Od izvoza smrznutih malina prihod je bio 65 miliona evra, a izvoz u tom periodu u odnosu na isti period 2019. godine povećan je za 34,5 odsto.

Izvoz cigareta je povećan za 49,6 odsto i ostvaren je devizni priliv od oko 55 miliona evra od duvana 48 miliona evra, od jabuka 44 miliona evra, a od semenskog kukuruza oko 22 miliona evra.

U prvom tromesečju ove godine od poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda najviše se uvozilo svinjsko meso bez kostiju za koje je izdvojeno 17,2 miliona evra, za banane oko 17 miliona, za kafu oko 13 miliona i cigarete oko 11 miliona evra.

Srbija je u prva tri meseca 2020. godine najviše poljoprivredne i prehrambene robe plasirala na tržište zemalja EU, za 417 miliona evra, zatim u zemlje CEFTA sporazuma za oko 208 miliona, Rusiju za oko 99 miliona i u ostale zemlje za 144 miliona evra. U tom periodu se najviše uvozilo iz zemalja EU za oko 344 miliona evra, država CEFTA sporazuma za 33 miliona, Rusije za 29,5 miliona i ostalih zemalja za oko 109 miliona evra.