Kako do većih glavica luka

Da bi vaš luk bio krupan i sočan potrebno je da mu obezbedite  optimalne uslove razvoja. U toku rasta i razvoja crni/crveni luk ima različite,  ali umerene zahteve prema toploti. Nicanje započinje već na temperaturi od 2 do 3 ºC, ali je optimum oko 22 ºC.

Za celokupan rast biljke u prvom periodu vegetacije  neophodno je da rast korena protiče pri nižim temperaturama do 10 ºC. U periodu intezivnog rasta listova optimalna temperatura je oko 20 ºC. Temperatura iznad 30 ºC u početku ubrzava rast, posle ga zaustavlja, ali u celini pri visokoj temperaturi slabiji je rast listova, a temperature preko 25 ºC ubrzavaju zrenje lukovice.

Crni luk ima mali transpiracioni kapacitet, što je uslovljeno oblikom lista i voštanom prevlakom na listu. Međutim, zbog relativno slabo razvijenog korinovog sistema, crni luk zahteva dobru vlažnost površinskog sloja zemljišta.

Nedostatak vode u ovo sloju zemljišta u periodu intezivnog porasta biljke dovodi do zaostajanja rasta i smanjenja kvaliteta lukovice.

Najveće zahteva za vodom luk ima u periodu nicanja do faze intezivnog obrazovanja listova, dok se njegovi zahtevi smanjuju ka fazi zrenja.

Crni luk najbolje uspeva na strukturinim , srednje lakim i srednje teškim zemljištima. Teška zemljišta posebno sa visokim nivoom podzemne vode, ne odgovaraju za uzgoj luka,  jer negativno deluju na rast lukovice. Luk ne podnosi gajenje u monokulturi (gajenje luka svake godine na istoj parceli).

U plodoredu dolazi na drugo mesto iza kultura kao što su paradajz, paprika, kupus, krastavac, a dobar je kao predkultura za svo povrće.

Crni luk se odlikuje povećanim potrebama za hranivima.

Kako je setva u rano proleće, obrada tla počinje u jesen. U osnovnom đubrenju koristi se 600-800 kg NPK u korist azota i kalijuma, a 0,5 vriednost fosfora (sve ovisi o analizi tla). Potrebno je tanjiranje (zatvaranje brazde). Prie setve uneti još 300-400 kg NPK 7:14:21. Obrada tla setvospremačem mora biti vrlo kvalitetna, bez mikrodepresija. Prihranjivanje se vrši i do dva puta i to u fazi 3 lista do 100 kg/ha KAN-a u fazi stvaranja glavica.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.03.2023.

Proizvodnja crnog luka iz arpadžika

23.02.2023.

Prolećna ili jesenja sadnja luka?

21.02.2023.

Najbolji čajevi za kašalj

20.02.2023.

Luk najprodavaniji a stigle i dinje iz uvoza

19.01.2023.

Koliko je važan plodored u povrtarstvu

04.11.2022.

Kako se boriti protiv ovog parazita

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca