Ovo morate znati o lubenici

Ilustracija: Gajenje lubenice, foto: G.Đ.
Ilustracija: Gajenje lubenice, foto: G.Đ.

Rana lubenica za proizvodnju na otvorenom polju ili ispod agrila. Dužina vegetacije 60-68 dana. Uspeva na tlima lošijeg kvaliteta, može se kalemiti na Emphasis Snažan rast, listovi odlično pokrivaju plodove. Plodovi okrugli, kora vrlo tanka sa tamnozelenim prugama. Meso tamno crvene boje sočno i vrlo slatko.  Semenke sitne (1000 sj. cca 20g), sporo fermentiše nakon berbe i dugo se čuva.  Nema šuplje srce u normalim uslovima proizvodnje. Prosečna masa ploda 8-10 kg, ako se kalemi i više (12-14 kg. Zameće 2-4 ploda na vreži i sposobna za dva termina berbe (60-70 t/ha) .Odlična za manipulaciju i transport.

Kako kažu stručnjaci, lubenicu treba držati na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke kojima obiluje. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranljivih materija.

Još jedna stvar koju su naučnici otkrili, jeste da lubenica nastavlja da proizvodi vitamine i hranljive materije i nakon što je ubrana, ali ponovo — samo ako je na sobnoj temperaturi. Kada je stavimo u frižider, taj proces se značajno usporava.

U sklopu istraživanja naučnici su na 14 dana stavili lubenicu na 21, 12 i 5 stepeni i ispostavilo se da one koje su bile čuvane na 21 stepenu, imaju 40 odsto više likopena i od 50 do 139 odsto više beta-karotena.

Svaka namirnica u frižideru gubi zdrave materije. Zato lubenice treba kupiti onoliko koliko ste izračunali da će se pojesti i odmah je konzumirati. Ako vam ipak ostane, bolje je da joj izvadite koštice, izblendirate je i zamrznete, pa ostavite za jesen ili zimu. Uvek je, za svaku voćku, veća korist ako je ili odmah konzumirate ili nerasečenu zamrznete, a najviše hranljivih materija se gubi kada je načetu stavimo u frižider.

Povezano

Iz ove kategorije