Šta raditi ako se pojavi rak vinove loze

Ilustracija: vinova loza, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: vinova loza, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Rak voćaka i vinove loze je  jedna od najznačajnijih bolesti biljaka. Štete mogu da se kreću i do 80% u rasadničarstvu.

Sadnice koje  obole ne mogu da dostignu normalan rast korena. Na obolelom delu  pojavljuje se izraslina tj. tumor,  ili se javlja kosmatost.

Mladi tumori su u početku mekani, svetlije boje, kasnije se odrvene, potamne, dobiju hrapavu površinu,  i na kraju se raspadnu.. Iz raspadnutih tumora se oslobađaju bakterije koje mogu da vrše sekundarnu zarazu.

Najznačajniji izvori infekcije su zaraženi sadni materijali, pribor za rad(makaze za orezivanje, kalemarske makaze, zemljište). Period inkubacije može da traje i nekoliko nedelja u zavisnosti od same biljke, od faze razvoja, vremenskih uslova, itd.

Infekcija može da se desi tokom čitave godine, ali najpovoljniji uslovi za ostvarenje zaraze je kada je temperature oko 20 – 25 °C i vlažnost oko 60%. Treba naglasiti da jednom zaražena biljka ostaje do kraja zaražena i ne postoji metod sa kojima se može izlečiti zaražena biljka.

Kao mere borbe protiv ove bolesti treba naglasiti da je sadnja zdravog sadnog materijala na prvom mestu, kao i plodored (3-5 godina), dezinfekcija zemljišta i pribora za rad, dezinfekcija korena pred sadnju sa 1% rastvorom bakaroksihlorida. Unos i širenje bakterije u nezaražena područja treba sprečiti upotrebom zdravog sadnog materijala.

 

Povezano

Iz ove kategorije