Sorte višnje

visnja Ilustarcija: višnje, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
visnja Ilustarcija: višnje, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Višnja kao voćna vrsta poseduje veliki broj sorti, međutim kod nas su najzastupljenije Oblačinska višnja i Šumadinka
Oblačinska višnja – Dobro je poznata i predstavlja skup raznih klonova krupnoće i rodnosti. Sazreva krajem druge dekade juna, nekoliko dana pre Rekselea. Plod je sitan, oko 3-3,5gr, okruglaste forme, tamnocrvene boje. Meso je sočno, polučvrsto, obojeno, kiselkasto slatko i prijatne arome. Bogato je u osnovnim hemijskim komponentama. Sok je obojen. Dosta nepovoljan randman. Stablo je slabo do srednje bujno, uspravne piramidalne krošnje, sitnog lista. Samooplodna je i odlične rodnosti.Osetljiva je na šupljikavost lišća. Industrijska je sorta. Osnovni nedostatak ove sorte je sitan plod, neujednačena krupnoća i osetljivost na bolesti.

Takođe, daje mnogo izdanaka.
Šumadinka – Nova je sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Sazreva kasno, krajem prve dekade jula, među najkasnijim višnjama. Plod je krupan, mase oko 6,5gr, oblika okruglastog i boje tamnocrvene. Meso ploda je sočno, polučvrsto, tamno crvene boje. Ukusa je izrazito kiselog i izražene prijatne arome. Sok je zatvorene rubin crvene boje. Vrlo je kvalitetna višnja, i odlična za industrijsku preradu, a i za spravljanje raznih prerađevina. Stablo je srednje bujno, okruglaste krune, pendulaste forme. Sklona je ogoljavanju grana. Izrazito je samooplodna višnja, srednje ranocvetna.
Hajmanova konzervna – Poznata je Nemačka sorta koja je raširena u čitavoj Evropi. Sazreva u trećoj dekadi juna. Plod je krupan, težine oko 5,5gr, zatupasto srcastog oblika, tamno crvene boje. Meso je polučvrsto, sočno i tamnocrveno, kiselog ukusa.
Sok je rubinastocrvene boje. Visokog je kvaliteta i odlična je industrijska sorta višnje. Stablo je srednje bujnosti, okruglaste krošnje, sa izraženim ogoljavanjem .Samooplodna je višnja.
-Keleris je Danska sorta višnje,sazreva kasno, početkom prve dekade jula. Plod je srednje krupnoće, oko 4-5gr, okruglastog oblika, tamno crvene boje. Meso ploda je sočno, polučvrsto, kiselog ukusa i lepe prijatne arome. I mezokarp i sok su tamnocrvene boje. Stablo je polukržljavo, uspravne krošnje, cveta kasno.
-Raksele-Sorta koja se gaji kod nas više od četiri decenije. Sazreva početkom treće dekade juna 2-3 dana pre Hajmanove konzervne. Plod je srednje krupan, prosečne mase oko 5gr, zatupastosrcastog oblika i tamno crvene boje. Mezokarp je polučvrst, sočan, crvene boje, kiselog ukusa i prijatne arome. Ima malo izraženu trpkost. I sok je obojen. Stablo je srednje bujno. Okruglaste krošnje, i sa izraženim, nešto manje, ogoljavanjem grana. Rano prorodi, rađa redovno.Samooplodna je višnja.

Povezano

Iz ove kategorije