Zašto opadaju cvetovi krastavca

Krastavac je jednodoma biljka, što znači da se na jednoj biljci javljaju i muški i ženski cvetovi. Vrlo je lako razlikovati muške od ženskih cvetova – ispod muških cvetova nalazi se samo cvetna drška, a kod ženskog cveta ispod cveta se nalazi zadebljanje koje podseća na zametak budućeg krastavca. Muški cvet ima samo prašnike, a ženski cvet ima žig tučka u cvetu i plodnik ispod cveta. Prvo se pojavljuju muški cvetovi, a oko sedam dana kasnije javljaju se ženski, koji su nešto krupniji. Uvek ima mnogo više muških cvetova, kako bi se osigurala oplodnja putem pčela i drugih insekata. Jedna biljka krastavca formira u proseku 25-30 plodova. Taj broj biljka reguliše sama, zavisno od spoljnih uslova – dužine dana i kvaliteta svetlosti, toplote, vlage, mineralne ishrane, količine ugljendioksida u vazduhu itd. Za proizvodnju u zatvorenom prostoru pronađene su forme koje zameću partenokarpno, tj. bez oplodnje.

Postoje i forme sa isključivo ženskim cvetovima, ali za njihovo gajenje neophodno je pri setvi ubaciti bar 5 % biljaka sa muškim cvetovima. Muški cvetovi posle sazrevanja polena i obavljene oplodnje se suše i opadaju, da ne bi nepotrebno trošili hranu. Ženski cvetovi u povoljnim uslovima ne opadaju, ali ako se to desi, već je kasno za ispravke. Razloga za to ima mnogo.

Najčešći uzrok je izostanak oplodnje. U zatvorenom prostoru za ranu proizvodnju cvetanje krastavca pada u vreme nepovoljnih temperaturnih uslova, ispod 13 ⁰C, kada pčele ne izleću iz košnica. To može da se reši unošenjem bumbara u plastenik, koji lete ispod ove temperature, ali sigurnije je odabrati partenokarpne hibride.

Dešava se da oplodnja može da izostane prilikom nepravilnog izbora sorte ili hibrida, koji ima samo ženske cvetove, a nema u blizini oprašivača sa muškim cvetovima, koji cveta u isto vreme. Zato je vrlo važno kupiti seme u originalnom pakovanju i kod proverenog dobavljača, kako bi se izbegle velike štete od falsifikovanog semena.

Nepravilna nega, čak i pored dobre oplodnje, može da izazove opadanje ženskih cvetova. Krastavac je subtropska biljka, pa zato traži visoke temperature za svoj razvoj. Temperature ispod 15 ⁰C i iznad 28 ⁰C izazivaju loše zametanje.

Dugotrajno hladno vreme, zalivanje hladnom vodom, sadnja ili setva u senci bez dovoljno svetlosti, sve to može da dovede do opadanja cvetova i smanjenja prinosa. Poznato je da zalivanje krastavca odstajalom vodom ili iz bara i močvara, dovodi do povećanja prinosa. Hladna voda kod krastavca izaziva još i pojavu gorčine u plodu. Voda iz prirodnih stajaćih voda ima i tu prednost što u njoj ima mnogo korisnih mikroorganizama, koji biljci daju razne imunostimulatore i korisne bioaktivne materije. Gusta sadnja, sa više od 6-8 biljaka na m², zavisno od sorte i habitusa, može da bude uzročnik opadanja cvetova. Višak azota izaziva pojačan vegetativni porast na štetu generativnih organa, smanjen je broj ženskih cvetova, a i oni koji zametnu brzo opadnu.
Najbolji prinos daju semenke stare 3-4 godine.

Mlađa semena, naročito iz prošle godine, daju biljke sa manjim brojem ženskih cvetova. Tretman semena pre setve stimulatorima rasta – Cirkon, Slavol, aminokiseline i sl., može da reši ovaj problem.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita krompira u ovom periodu

03.07.2024.

Ovo su nove sorte krastavca i paprike

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

19.06.2024.

Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

10.06.2024.

ĐUBRENJE KORNIŠONA NA OTVORENOM

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca