Ko podržava mlade

Ilustracija: Med i sir iz Mladenovca, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Med i sir iz Mladenovca, foto: Svetlana Kovačević

Poslednji podaci RZS ukazuju na to da je prosečna starost nosilaca gazdinstava u Srbiji 61 godina i da je tek svaki 14 nosilac mlađi od 40 godina, što ukazuje na to da poljoprivredni sektor Republike Srbije karakteriše nepovoljna starosna struktura nosilaca poljoprivrednih gazdinstava. U cilju zadržavanja mladih na selu, kroz IPARD II program posebna pažnja posvećena je mladima do 40 godina starosti, koji za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje mogu da konkurišu u okviru Mere 1, Mere 3, a po prvi put i Mere 7.

U Meri 1 pored bespovratne podrške od 60%, mladi poljoprivredni proizvođači ostvaruju dodatnu podršku od 5%. Takođe, oni ostvaruju i prednost prilikom bodovanja i rangiranja projekata, što je veoma značajno u slučajevima kada je vrednost podnetih zahteva veća od vrednosti opredeljenih sredstava za taj poziv.

U okviru Mere 3, koja se odnosi na podršku investicijama u kapacitete za preradu, mladi poljoprivrednici koji su registrovani kao preduzetnici ili su vlasnici privrednih društava, mogu da ostvare podršku u iznosu od 50% za investicije u oblasti prerade mleka, mesa, voća i povrća i jaja, kao i u sektoru proizvodnje vina.

Novoakreditovana Mera 7 za razvoj ruralnog turizma, mladim poljoprivrednicima stavlja na raspolaganje podršku za širok spektar investicija – od izgradnje, rekonstrukcije i opremanja objekata za smeštaj, preko nabavke opreme za rekreaciju i uređenja igrališta za decu do nabavke opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Кao i u Meri 1, i u ovoj meri, mladi dobijaju dodatne bodove pri rangiranju zahteva, pri čemu, ako su registrovani kao preduzetnici, mogu da ostvare i dodatne bodove ukoliko njihov projekat uključuje zapošljavanje nekog lica. Sve ovo im omogućava da se bolje pozicioniraju na rang-listi i lakše ostvare pravo na IPARD podršku.

Mladi su prepoznali svoje šanse i mogućnosti kroz IPARD II program, što pokazuju i podaci da je do sada čak 43% od ukupnog broja zahteva za odobravanje projekta podneto od strane mladih poljoprivrednika.

Povezano