Šta posle berbe maline

Ilustracija: zasad maline u okolini Leskovca, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: zasad maline u okolini Leskovca, foto: Svetlana Kovačević

Radovi posle berbe u malinjaku obuhvataju sledeće mere :

  • Uklanjanje izdanaka koji su doneli rod
  • Podizanje izdanaka sa zemlje na žicu
  • Suzbijanje korova
  • Zaštita novih izdanaka od didimele , grinje i štetnih insekata

Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su doneli rod. Ovi izdanci su završili

svoju funkciju i potrebno ih je iseći do zemlje , skinuti sa žice i izneti iz zasada. U slučaju visokih temperatura mogu se iseći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima a kasnije

izneti. S  obzirom da neposredno pre i tokom berbe nisu izvođene mere hemijske zaštite u zasadu stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze pa se njihovim iznošenjem poboljšava provetrenost i osunčanost u zasadu i smanjuje mogućnost oboljenja novih izdanaka.

Privremeno podizanje i vezivanje jednogodišnjih izdanaka jednorodnih sorti maline ( Vilamet , Miker, Glen , Fertodi , Tulamin i dr.) nakon završene berbe je mera koja se izvodi tokom jula ili početkom avgusta u malinjacima. Cilj ove mere je da se omogući nesmetano kretanje između redova i obavi adekvatna zaštita izdanaka posle berbe, suzbijanje korova i utiče na uspravan porast izdanaka koji će sledeće godine doneti rod. Vezivanje se izvodi tako što se kanap zaveže za čeoni stub, a zatim obmota oko sledećeg stuba, i tako oko svakog stuba do kraja reda. Sa druge strane reda postupak se ponavlja tako da se izdanci postavljaju u prostor između kanapa bez ikakvog vezivanja za žicu. Mogu se podići i privezati na još načina kao što je grupisanje više izdanaka u snop i vezivanje za žicu .

Povezano

Iz ove kategorije

Zaštita šljive

Zasadi šljiva, kako saopštavaju iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) se trenutno nalaze u fazi razvoja plodova,