Kako da vam pasulj dobro rodi

Ilustracija:pasulj, foto: G.Đ.
Ilustracija:pasulj, foto: G.Đ.

Kultiviranje  useva pasulja kojim se razbija pokorica i uništavaju korovi  obavlja se  desetak dana posle nicanja. U toj fazi biljke su elastičnije i manje se lome. Po potrebi izvode se 2-3 kultiviranja.

Drugo kultiviranje kombinuje se sa prihranjivanjem (100-150kg/ha KAN-a).

Pre početka cvetanja mora biti obavljena poslednja međuredna obrada.

Navodnjavanje je potrebno posebno u sušnim godinama. U periodu cvetanja i nalivanja zrna nastaju najveće štete usled nedostatka vode u zemljištu. Potrebe za vodom mogu nastati i odmah posle setve ukoliko je ona obavljena u jako suvo zemljište. Sprovođenjem ove mere mogu se povećati prinosi i do jedne tone po hektaru, što opravdava sredstva uložena u navodnjavanje.

Postavljanje oslonca za gajenje visokih, lozastih sorti obično se vrši neposredno posle nicanja biljaka.

Niske sorte pasulja, gajene u čistom usevu ubiraju se kada su im sve mahune zrele. Biljka je ostala obično bez lista i sadržaj vlage u zrnu je do 18%. Berba se obavlja u jutarnjim časovima, kada je osipanje najmanje (mahune vlažne od rose).

Visoke sorte pasulja, prilikom berbe, uvek na vrhovima imaju nedozrelih mahuna. Posle košenja ili čupanja takvih sorata, obavezno se u trajanju i do desetak dana ostavlja biljna masa na dosušivanje i dozrevanje. To se obavlja najčešće na promajnim mestima zaklonjenim od kiše.

U ravničarskom delu naše zemlje pasulj stiže za berbu krajem jula i početkom avgusta.

Berba može biti mehanizovana i ručna.

Mehanizovana berba

  • Jednofazna (kombajn) i
  • Dvofazna

I faza – podrezivanje biljne mase i sakupljanje u otkose

II faza – vršidba specijalnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima.

Ručna berba

Čupanje biljaka sa njive obavlja se ručno, a izdvajanje zrna iz mahuna najčešće “mlaćenjem”.