Šta posle berbe višnje

Višnja, knjaževački kraj, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća
Višnja, knjaževački kraj, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća

Posle berbe u zasadu višnje, moramo odraditi najosnovnije poslove a to su, što se tiče ove godine u prvom redu zaštiti voćni zasad od bolesti i štetočina jer je počela osipanje to jest otpadanje lišća od stabala u pojedinim zasadima, koja nisu zaštićena od mrke pegavosti lišća u ovom reriodu.

Kod zasada koji su ubrani, rezidbom, voćarskim makazama ostraniti slomljene grane i grančice i po mogućnosti ukloniti mumicifirane plodova sa grančica gde su ostali prilikom berbe.

Ovi mumificirani plodovi se skupljalju i iznose van parcele i uništavaju na bezbednom mestu ili rotofreziranjem zatrpavaju po uklanjanju. Po mogućnosti može se i primeniti zelena rezidba kod bujnih mladih zasada višnje ostranjivanjem jakih mladara iz unutrašnjost krune voćnog stabla. Po završetku ovih radova vočnjake je potrebno dopunski plitko obraditi podrivačem, tanjiračom, ili rotofrezom radi uništavanje korova i održavanja i očuvanje vlage. Sve ove poslove je potrebno odraditi u cilju održavanja lisne mase i nesmetanog odvijanje završetka diferenciranja rodnih elemenata, za narednu proizvodnu godinu do kraja vegetacione sezone.

Povezano

Iz ove kategorije