Primer dobrog porodičnog biznisa

Porodica Ilić, iz Krajišnika kod Loznice,  je pre pet godina počela da se bavi kozarstvom. U početku nisu mnogo znali o kozarstvu,  ali zahvaljujući trudu i radu ovo je danas uspešna farma, koju su nazvali ,,Saradu”.  Po rečima Radomira 2005.  godine majka se razbolela, tada su  kupili  kozu,  jer je kozje mleko zdravo, i tako je i počelo.

Trenutno imaju  oko 80 odraslih koza i oko 40 jarica, od kojih, kako kaže  Radomir, dvadesetak će ostaviti za priplod.

Mladi bračni par,  posao u inostranstvu zamenili su uzgojem koza na sopstvenom imanju.

,, Ovo je porodični biznis i na farmi radimo svi, ističe Radomir i  dodaje: U Nemačkoj, sam shvatio koliko je organska hrana bitna. Kod nas je hrana, hrana, kod njih nije tako. Organski proizvodi su na ceni, i imaju svoju vrednost.

,, Koze gajimo na kombinovan način, znači da imaju kompletne štalske uslove i da ih pustamo u brst samo kad je lepo vreme, farma se praktično nalazi  u šumi. Hranimo ih i senom i peletiranom hranom za koze, zimi uvrstimo i kukuruz u ishranu. Mlečnost koza je u nekom proseku između 2,5 i 3 i po kozi, mada jos nismo vrsili selekciju stada, pa se nadamo da će biti i veća mlečnost posle selekcije. Prodajemo sveže mleko i surutku, ističe Radomir.

Ilustracija: alpske koze, foto: Arhiva Radomira Ilića
Ilustracija: alpske koze, foto: Arhiva Radomira Ilića

Od sireva imamu, beli sir krisku i polutvrdi sir u koturu, sušeni na vazduhu i dimljeni sir,nesto poput trapista. Recept su dobili iz Knina, odakle i potiču.

Kod Ilića je zaokružen procet proizvodnje, proizvode hranu za svoje koze, a od dobijenog mleka u mini mlekari proizvode svoje proizvode.

Supruga Mirjana je zadužena za higijenu mlekare i distribuciju proizvoda na kućnu adresu. Mirjana je i majka troje dece, ali sve stiže. Po njenim  rečima, važno je da su im kupci zadovoljni, što je i najbitnije.

U planu je da ne prelaze na industriju, žele da budu po kvalitetu prepoznatljivi. Nemaju zalihe jer sve prodaju u Loznici. Imaju i kupce u inostranstvu, javljaju se i mušterije iz Beograda i Novog Sada.

Ilustracija: muzište, foto: R.I.
Ilustracija: muzište, foto: R.I.

Kozja surutka  je dobra  hrana za ljude jer je neverovatno slična majčinom  mleku. Kozja surutka sadrži velike količine proteina i drugih aminokiselina i izrazito je delotvorna ukoliko se koristi u zdravoj ishrani i dijeti. Surutka nastaje kao nusproizvod prilikom pripremanja sira, bogata je mlečnom kiselinom i enzimima, ali i visokovrednim belančevinama, vitaminima B-6, B-2, B-12, K, C, mineralima kalijuma, kalcijuma,fosfora,magnezijuma, kao i aminokisleinama, uz veoma nisku kalorijsku vrednost, te je zbog svog sastava veoma popularna za konzumiranje kod sportista.

Alpska koza (alpina) je srednje veličine bez nekih posebnih karakteristika. Spadaju u mlečne rase i zahvaljujući dugotrajnoj selekciji postižu dobre rezultate kad su u pitanju količine kozjeg mleka koje se može od njih dobiti. Prilikom jarenja prosek je preko dva jareta. Što se tiče mleka u pitanju je oko 7 litara mleka, od čega se za jare ostavlja 2 litre, ali to sve važi posle 3 laktacije kod dobrih primerakaalpske koze. U startu i prvoj laktaciji se može dobiti oko 10 litre mleka.

Koza se jari obično posle 145 do 155 dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.10.2023.

Ideje iz Pariza Janoš Demeter zaživeo u Bečeju

23.08.2023.

Polni ciklus koza

22.03.2023.

Zašto je dobar kozji stajnjak

16.01.2023.

Ishrana koza

23.11.2022.

Farma Mišković iz Mačvanskog Metkovića

03.08.2022.

Ishrana koza u periodu mlečnosti

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca