Koje su preventivne mere da ne dođe do apopleksije

Ilustracija: Vinograd
Ilustracija: Vinograd

Na području Nišavskog okruga vizuelnim pregledom vinove loze u pojedini zasadima registrovano je prisustvo simptoma apopleksije vinove loze – eske.

Simptomi se manifestuju u vidu promena boje na listovima usled gubitaka hlorofila. Kod crvenih sorti listovi su crvenkasto smeđe boje, a kod belih žućkaste boje. Na listu je samo glavni nerv zelene boje.

Ads code goes here

Na čokotu se mogu pojaviti uzdužne pukotine. Čokoti sa ovakvim simptomima žive po nekoliko godina, nakon čega se suše. Istovremeno se suše lastari, bobice na grozdu smežuravaju i na kraju se ceo čokot osuši.

Ove promene koje nastaju na listovima nastaju zbog patogena koji se lokalizuje u unutrašnjem delu čokota vinove loze izazivajući truljenje i sušenje čokota. Sušenje se manifestuje u letnjim mesecima i to posle obilnih padavina.

Apopleksija je kompleksna bolest, prouzrokovači su gljive iz roda Stereum spp., Phellinius spp. Ovi patogeni vrše infekciju kroz rane prouzrokovane oštrom rezidbom.

Preventivne mere su:

  • korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,
  •  premazivanje većih rana od rezidbe kalemarskim voskom kako bi se sprečio ulaz spora gljive u biljku,
  • dezinfekcija alata tokom rezidbe 70%-tnim alkoholom,

Direktne mere su uklanjanje obolelih čokota iz zasada.