Čuvanje plodova kajsije

Kajsija se čuva samo interventno, do prerade ili isporuke, i to od 1 do 6 nedelja. Čuvaju se potpuno zdravi plodovi koji još nisu omekšali, ali su skoro zreli. Najpovoljnija temperatura varira od sorte do sorte i kreće se u intervalu od 0 do 3°C. Relativna vlažnost vazduha treba da bude oko 85 %. Na temperaturi od –1°C može doći do pojave fizioloških oboljenja ili izmrzavanja.

Prehlađivanjem plodova kajsije slično kao i kod breskve period čuvanja se značajno produžava. Istovremeno se smanjuje pojava gljivičnih oboljenja, smanjuju gubici mase, smekšavanje plodova i njihovo prezrevanje. Najpovoljnija temperatura u većini slučajeva je oko +1°C, uz određene korekcije prema sortnim osobinama. Posle završenog čuvanja plodovi dozrevaju na 10-15°C.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

26.06.2024.

LETNJI RADOVI U RODNIM ZASADIMA JABUKE

25.06.2024.

Letnja rezidba voća

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

07.06.2024.

ZAŠTO JE VAŽNA REJONIZACIJA VOĆARSKE PROIZVODNJE

29.04.2024.

Na udaru poznog prolećnog mraza našle su se jabučaste (jabuka i kruška) i koštičave vrste voćaka (breskva, kajsija, trešnja, šljiva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca