Dobra investicija, evo i koja

Ime potiče od latinske reči lavare što znači kupati se ,to sve objašnjava zašto je ova mediteranska biljka bogata etričnim uljem lavandinom osnova za mnoge kupke parfeme i kolonske vode.

Lavanda može da se koristi i kao ukrasna biljka . Za potrebe hortikulture je razvijen varijetet koji lepo izgleda u saksiji.

Ima primenu i u narodnoj medicini, kozmetici i kao začin jelima. Postojbina lavande su zemlje oko Sredozemnog mora, gde raste na siromašnom,kamenitom i na sunčanim terenima.

Uspeva na velikim nadmorskim visinama do 1700m i u sadrži 0.5- 1.5%eteričnog ulja.

Lavanda spada u zimzelene biljke, preko zime listovi ostaju zeleni ,može da podnese kao razvijena biljka i temperaturu od -20 C.

Cvetovi su ljubičaste boje i javljaju se u većem broju nijansi . Cveta dva puta u toku godine ,sa tim da se tokom drugog perioda razvija znatno manje cvetova. Lavanda se veoma uspešno može razmnožavati pomoću reznica. Pripremi se smeša od tri dela treseta i jednog dela peska ,ne preporučuje se kupovna zemlja niti korišćenje komposta. Mogu se koristiti hormoni za ožiljavanje. Grančice koje se pripreme odnosno reznica trebalo bi da je dužine 10-15cm, i uzimaju se sa gornjeg dela biljke. Ne treba da budu drvenaste ,zato što se tada smanjuje mogućnost da se prime.

Najbolji period za uzimanje reznice je proleće, pre početka cvetanja. Kada se pobodu reznice potrebno ih je dobro zaliti i održavati zemlju konstantno vlažnom.

Ukoliko se razmnožava semenom potrebno je dva meseca da ono proklija.U prvoj godini ta biljka iz semena dosta sporo napreduje .

Sadnja lavande se obavlja u aprilu ili maju ,kada se zemljište dobro zagreje.Gajenje lavande na jednoj parceli moţe da potraje vrlo dugo oko,20godina,da bi lavanda zadžala kompaktni izgled neophodno je odraditi orezivanje svake godine.Preporuka je da se orizivanje radi u jesen.

Prilikom branja cvetova ,oni se seku sa stabljikom u blizini osnove.Prilikom berbe lavande voditi račun da se beru cvetovi u najboljoj fazi cvetanja,preskočiti one precvetale i one koji još nisu dovoljno otvoreni. Iz tog razloga berba se obavlja u više faza.

Najbolje doba dana kada se bere lavanda jeste jutro kada nema rose na cvetovima i dok još nije počela velika vrućina.

Nakon berbe potrebno je cvetove oprati da bi se sa njih uklonila prljavština ,zemlja i insekti ukoliko ih ima. Za upotrebu kod kuće to se može odraditi potapanjem u vodi i sušenjem nakon toga.

Upotreba lavande je veoma široka, koristi se za dobijanje eteričnih ulja ,za pripremu čajeva, koristi se i kao začin u pripremanju jela od ribe.

Osušene latice cvetova dodaju se pri pravljenju sapuna.

Lavanda je bogata etarskim uljem i taninima ,sadrţi fenolne kiseline i flavonoide. Eterično ulje lavande se dodaje uljima koja se koriste prilikom masiranja ,jer pozitivno utiče na opuštanje tela. I na kraju da ne zaboravimo i na njen uticaj na insekte na koje ona deluje bilo u svežem ili u suvom stanju ,ima izraziti insekticidan efekat protiv moljaca i komaraca.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca