Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija u svinjarstvu

Pored brojnih higijensko-zdravstvenih mera u održavanju higijene okoline svinja dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija imaju poseban značaj.Ovo su mere kojima se sprečavaju i uništavaju uzročnici mnogih bolesti svinja pre, za vreme i posle pojave oboljenja.

S obzirom da se u istočnoj Srbiji pojavila i Afrička kuga svinja ove mere su od presudnog značaja za zaštitu i sprečavanje širenja ove opake bolesti kod svinja. Afrička kuga svinja je virusno oboljenje, ne postoji vakcina pa su preventivne mere od presudnog značaja, između ostalih dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Dezinfekcija: to je postupak kojim se uništavaju uzročnici, izazivači bolesti životinja i ljudi a takođe i uzročnici kvarenja stočne hrane. Postoje tri tipa dezinfekcije: zaštitna- to je postupak kojim se uništavaju uzročnici bolesti koji se nalaze u vazduhu i na raznim predmetima.

U proizvodnim objektima izvodi se redovno kao poslednja etapa u sprovođenju higijenskih zahvata tekuća- se sprovodi po potrebi u cilju onemogućavanja širenja zaraza završna- obavlja se posle prestanka bolesti i otklanjanja izvora zaraze Prema načinu izvođenja može biti mehanička, fizička i hemijska. Mehaničkom odstranjujemo 60 % prisutnih uzročnika, a zatim se radi sanitarno čišćenje-pranje dezinfekcionim sredstvima ( na tržištu se mogu naći mnoga dezinfekciona sredstva ).

Dezinsekcija: brojne vrste insekata napadaju životinje i prenose uzročnike bolesti ili dovode do smanjenja proizvodne sposobnosti. Jedan od najčešćih insekata je domaća muva koja ne bode i ne sisa krv ali se smatra velikim prenosiocem uzročnika bolesti. Drugi insekt je stajska muva koja je slična domaćoj ali se rado zadržava na materijama biljnog porekla koje se raspadaju i na ranama životinja. Uništavanje insekata se vrši svakodnevno i to mehaničkim, fizičkim i hemijskim sredstvima. Mehanički pomoću lepljivih traka i premazivanjem prozora i vrata zaštitnim sredstvima. Fizički pranjem toplom vodom pod pritiskom i hemijski primenom raznih hemijskih preparata ( ima ih više na tržištu, malation ,ektocid), životinje prilikom dezinsekcije izvesti iz objekta.

Deratizacija: je uništavanje miševa i pacova, a izvodi se mehaničkim i hemijskim sredstvima. Mehanička sredstva su klopke ako je mali broj glodara. Hemijska deratizacija se vrši rodenticidima. U objektima za stoku se koriste spori (kumulativni) otrovi. Dejstvo ovih otrova se ne opaža odmah već za 15 dana. Otrovani glodari se zavlače u skrovišta i tu uginjavaju. Takve uginule glodare ukoliko možemo da dopremo do njih, treba neškodljivo da uklonimo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.08.2023.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, doneo je zaključke u vezi afričke kuge

11.01.2022.

Zagrevanje objekata za svinje

23.12.2021.

Zbog čega nam je potrebno više mangulica?

16.12.2021.

Moravke po organskim principima

13.12.2021.

Žena zmaj iz Salaša Crnobarskog

13.07.2021.

Duško Kojić iz Badovinaca: Sa subvencijama je mnogo lakše

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca