Čuvanje stonog grožđa

Ilustracija: belo stono grožđe, foto: S.K.
Ilustracija: belo stono grožđe, foto: S.K.

Stono grožđe se najčešće plasira u svežem stanju, ali se može koristiti i za spravljanje , slatka kompota, džemova i veoma tražen sok od grožđa.
Način i postupci čuvanja su danas usavršeni tako da se neke sorte mogu očuvati sveže šest do osam meseci posle berbe (sorte poznog i vrlo poznog vremena sazrevanja – smederevski muskat, smederevka).

U rashladnim prostorijama – hladnjače – afusali i muskat hamburg mogu se čuvati najviše dva meseca.

 Grožđe u hladnjačama, zavisno od sorte, čuva se na temperaturi 0-2°C. Pre unošenja u hladnjaču obavlja se predhlađivanje..

Stono grožđe se najčeće plasira u svežem stanju, ali se može koristiti i za spravljanje , slatka kompota, džemova i veoma tražen sok od grožđa.