Berba stonog grožđa

U ovom mesecu pored mnogih vrsta voća kao što su breskve, rane sorte šljiva, maline,  kupine i dr. pristiže za berbu i stono grožđe.

Pojam optimalnog roka berbe treba ipak posmatrati vrlo fleksibilno, s obzirom na to da se stono grožđe bere kada je pogodno za potrošnju u svežem stanju. Kod vrlo ranih i ranih sorti poput „kardinala“ vreme komercijalne berbe nastupa pre optimalne tehnološke zrelosti, jer je reč o prvom stonom grožđu koje izlazi na tržište, pa njegova berba i plasman mogu ići i do 10 dana ranije. Prilikom određivanja vremena berbe treba se rukovoditi i epohama zrenja, tj. sumama temperatura koje su potrebne za sazrevanje grožđa određenih sorti.

Stono grožđe ne sazreva ujednačeno pa je berbu potrebno obaviti probirno u toku više navrata.

Prilikom berbe probiraju se samo grozdovi koji su ujednačeno i dovoljno zreli, pravilno razvijeni, privlačnog izgleda i ukusa. Grozdovi oštećeni od grada, bolesti i štetočina ne mogu se iznositi na tržište, a ne mogu se ni čuvati.

Jedino se mogu zdrave bobice probrati i odmah pojesti, prvenstveno zbog kvaliteta ali i vizuelnog efekta kod potrošača.

Berbu stonog grožđa obaviti ručno, vodeći pritom računa o higijeni kako berača tako i o higijeni sredstvima za manipulaciju u toku berbe, makaze, korpe, gajbice itd.

Ručni način berbe predviđa hvatanje drške grozda i njeno presecanje sa vinogradarskim makazama ili drugim oruđima iznad mesta hvatanja peteljke, a bez dodirivanja bobica kako ne bi došlo do oštećenja pepeljka. Ubrani grozdovi se stavljaju u plastične korpe ili gajbice sa drškama okrenutim na gore.

Berbu treba obaviti po suvom vremenu. Trenutno su u našem podneblju veoma visoke dnevne temperature pa berbu treba obaviti u ranim jutarnjim satima ili kasno posle podne kako ne bi došlo do oštećenja plodova koji su u podnevnim satima jako zagrejani pa može doći do pucanja i oštećenja bobica. Pri samoj berbi vrlo je važno  klasiranje grožđa i izdvajanje, povređenih i deformisanih i oštećenih grozdova obaviti odmah u vinogradu u toku berbe čime se mogu načiniti znatne uštede u radnoj snazi pri kasnijem sortiranju, čišćenju i pakovanju.

Ubrano grožđe je najbolje u jednom sloju polagati u plitke gajbe, s peteljkom, okrenutom naviše, s tim da se gajbe oblože masnom hartijom ili listovima vinove loze. Jer, tržišnu vrednost i mogućnost čuvanja stonog grožđa znatno umanjuju oštećeno i grožđe nagnječeno prilikom nepravilnog pakovanja i nepažljivog transporta.

Po pravilu sređeno grožđe se slaže u gajbice obložene masnim papirom žuto-limun boje (kod sorti sa žutom bojom pokožice), i bele boje (kod sorti crvenog i crnog grožđa).Treba napomenuti da izgled samog grozda nakon berbe stonog grožđa ima presudnu ulogu u plasmanu zato što potrošač(kupac) kupuje stono grožđe očima, dok njegov kvalitet određuje na osnovu ukusa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.02.2024.

Gde je najbolje čuvati vino

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

12.02.2024.

Otkrivamo vam  šta znače oznake na etiketama na flaši

16.01.2024.

Famozna oranž vina

10.01.2024.

Da li znate koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina?

27.11.2023.

Vodimo vas na Ogledno dobro Radmilovac

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca