Berba stonog grožđa

Ilustracija: grožđe na pijaci, foto: G.Đ.
Ilustracija: grožđe na pijaci, foto: G.Đ.

U ovom mesecu pored mnogih vrsta voća kao što su breskve, rane sorte šljiva, maline,  kupine i dr. pristiže za berbu i stono grožđe.

Pojam optimalnog roka berbe treba ipak posmatrati vrlo fleksibilno, s obzirom na to da se stono grožđe bere kada je pogodno za potrošnju u svežem stanju. Kod vrlo ranih i ranih sorti poput „kardinala“ vreme komercijalne berbe nastupa pre optimalne tehnološke zrelosti, jer je reč o prvom stonom grožđu koje izlazi na tržište, pa njegova berba i plasman mogu ići i do 10 dana ranije. Prilikom određivanja vremena berbe treba se rukovoditi i epohama zrenja, tj. sumama temperatura koje su potrebne za sazrevanje grožđa određenih sorti.

Stono grožđe ne sazreva ujednačeno pa je berbu potrebno obaviti probirno u toku više navrata.

Prilikom berbe probiraju se samo grozdovi koji su ujednačeno i dovoljno zreli, pravilno razvijeni, privlačnog izgleda i ukusa. Grozdovi oštećeni od grada, bolesti i štetočina ne mogu se iznositi na tržište, a ne mogu se ni čuvati.

Jedino se mogu zdrave bobice probrati i odmah pojesti, prvenstveno zbog kvaliteta ali i vizuelnog efekta kod potrošača.

Berbu stonog grožđa obaviti ručno, vodeći pritom računa o higijeni kako berača tako i o higijeni sredstvima za manipulaciju u toku berbe, makaze, korpe, gajbice itd.

Ručni način berbe predviđa hvatanje drške grozda i njeno presecanje sa vinogradarskim makazama ili drugim oruđima iznad mesta hvatanja peteljke, a bez dodirivanja bobica kako ne bi došlo do oštećenja pepeljka. Ubrani grozdovi se stavljaju u plastične korpe ili gajbice sa drškama okrenutim na gore.

Berbu treba obaviti po suvom vremenu. Trenutno su u našem podneblju veoma visoke dnevne temperature pa berbu treba obaviti u ranim jutarnjim satima ili kasno posle podne kako ne bi došlo do oštećenja plodova koji su u podnevnim satima jako zagrejani pa može doći do pucanja i oštećenja bobica. Pri samoj berbi vrlo je važno  klasiranje grožđa i izdvajanje, povređenih i deformisanih i oštećenih grozdova obaviti odmah u vinogradu u toku berbe čime se mogu načiniti znatne uštede u radnoj snazi pri kasnijem sortiranju, čišćenju i pakovanju.

Ubrano grožđe je najbolje u jednom sloju polagati u plitke gajbe, s peteljkom, okrenutom naviše, s tim da se gajbe oblože masnom hartijom ili listovima vinove loze. Jer, tržišnu vrednost i mogućnost čuvanja stonog grožđa znatno umanjuju oštećeno i grožđe nagnječeno prilikom nepravilnog pakovanja i nepažljivog transporta.

Po pravilu sređeno grožđe se slaže u gajbice obložene masnim papirom žuto-limun boje (kod sorti sa žutom bojom pokožice), i bele boje (kod sorti crvenog i crnog grožđa).Treba napomenuti da izgled samog grozda nakon berbe stonog grožđa ima presudnu ulogu u plasmanu zato što potrošač(kupac) kupuje stono grožđe očima, dok njegov kvalitet određuje na osnovu ukusa.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano