Ishrana ovaca nakon oplodnje

Ilustracija, ovce sa izložbe na novosadskom sajmu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija, ovce sa izložbe na novosadskom sajmu, foto: Svetlana Kovačević

U prvih 3,5-4 meseca nakon oplodnje, ovce nemaju povećane potrebe u ishrani i obrok u ovom periodu treba da se zasniva na kvalitetnoj paši ili senu (livadsko 70%, lucerkino 30%).

Seno treba pripremati od trava i leguminoza koje su košene u optimalnoj fazi razvića i sušene u povoljnim vremenskim uslovima.

Osim sena, u ishranu bremenitih ovaca treba uvrstiti i određenu količinu kvalitetne silaže.

Ilustracija: ovce, foto: S.K.
Ilustracija: ovce, foto: S.K.

 

Trebalo bi koristiti 1-1,5 kg sena i 3-4 kg kvalitetne silaže. Ako je seno dobrog kvaliteta, njegova količina se može smanjiti na 0,5-1 kg dnevno, a silažu povećati na 4-5 kg dnevno. Ne preporučuje se potpuno izbacivanje sena iz obroka. Uz silažu (uglavnom se koristi kukuruzna) ovcama treba davati i stočnu kredu (10gr/dnevno/grlu) da bi se izbegla pojava acidoze.

Silaža treba da bude što boljeg kvaliteta (silirani materijal mora da bude sitniji nego za ishranu krava – 0,5-1cm, kvalitetna fermentacija, ne sme se dozvoliti da silirani materijal ima primesa zemlje zbog buternog vrenja).

Ne sme se koristiti pokvarena, plesniva i smrznuta silaža, jer može doći do poremećaja u varenju, naduna, pobačaja, uginuća itd.

Ishranu treba pojačati na oko 6 nedelja pred jagnjenje kada dolazi do intenzivnog razvoja ploda. Potrbno je, pored uobičajenog obroka, postepeno u isti uvoditi kukuruznu ili neku drugu prekrupu (150-300 g) uz dodatak određene količine suncokretove sačme (15%).

Povezano

Iz ove kategorije