Nedimović: Dobra godina evo i za koga

Ministar Nedimović, foto: M. Miladinović, Domaćinska kuća
Ministar Nedimović, foto: M. Miladinović, Domaćinska kuća

Ne samo da neće biti problema sa kukuruzom nego će ovo biti jedna od najboljih godina, sa prinosom većim od sedam do 10 odsto nego prethodne godine, ocenio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

On je u intervjuu za RTS istakao da će vrednost žetve kukuruza biti milijardu evra. Nedimović je naveo da je kukuruz posejan na 995.000 hektara, sa prinosom od osam tona po hektaru na čitavom prostoru Srbije.

On je ukazao i da je, kada je reč o pšenici, žetva bila jedna od najboljih do sada. Nedimović navodi da neće biti problema sa hranom i da Srbija ima hrane za naredne dve godine. Ukazao je da se suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa Evropskom unijom udvostručio u odnosu na pre tri godine, na ukupno 407 miliona evra lane, a da je samo u prvih šest meseci ove godine već zabeležen suficit od 230 miliona.

 

Nedimović je rekao da pandemija pokrenula pitanje sopstvenih robnih zaliha, kada su mnoge zemlje imale problem sa snadbevanjem, ali da Srbija nije jedna od njih. On navodi da je Srbija izvozila hranu i u najtežim trenucima epidemije. „Mi smo apsolutno spremni za sledeći talas, ali ono što je mnogo važnije, započeli smo, bez obzira na trenutno stanje, sistemsko jačanje države u delu strateških resursa, ne samo hrane“, istakao je Nedimović. Ministar je rekao da pandemija i dalje ostvaruje uticaj na sve segmente trgovine, pa i na agrar. On navodi da kriza izazvana pandemijom nije dovela do velikih gubitaka i dramatičnih scenarija u srpskoj poljoprivredi. Manjih posledica jeste bilo među proizvođačima ranog povrća i u nekim delovima stočarstva, rekao je Nedimović i naglasio da je država reagovala jakim merama.

Povezano

Iz ove kategorije