Tri proizvoda koja konkurišu za EU oznaku kvaliteta

Ilustracija : Ariljska malina, foto S.K.
Ilustracija : Ariljska malina, foto S.K.

Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem naredne godine, kao i da će to otvoriti vrata i drugim srpskim proizvodima na evropskom trzištu.

– Već krajem 2021. očekujemo prve proizvode sa oznakom EU na tržištu EU, što će biti putokaz da se još srpskih proizvoda nađe na tržištu EU – kaže Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane. Dodaje da će se, u međuvremenu, raditi i na izradi specifikacije za futoški kupus, leskovački ajvar i sremski kulen.

– Sada čekamo novi zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredno-prehrambene proizvode koji će pružiti pravni osnov za dobijanje evropske oznake kvaliteta – navodi dalje, a nakon usvajanja tih propisa i zvanično će, kaže, moći da se pošalju na odobravanje Evropskoj komisiji specifikacije za fruškogorski lipov med, ariljsku malinu i pirotski kačkavalj.

Objašnjava i da je selekcija proizovoda, koji treba da dobiju oznaku EU kvaliteta, pravljena po različitim kategorijama kao što su: vrsta hrane, proizvodi sa većim izvoznim potencijalom za tržište EU, ruralni aspekt i drugi. Kaže da će zaštitom geografskog porekla na nivou EU, proizvođači dobiti mogućnost da bolje plasiraju svoje proizvode, kao i da će to biti velika prilika za srpskog seljaka za razvoj turizma u tim krajevima.

Povezano

Iz ove kategorije