Biljka besmrtnosti

Lekovito bilje kao grupa biljaka sve više dobija na značaju kako zbog svojih višestrukih uloga tako i zbog mogućnosti razvijanja ove grane biljne proizvodnje i mogućnosti bolje zarade na trţištu. Proizvođači, naročito ekstenzivnijih krajeva po pitanju poljoprivredne proizvodnje, viših nadmorskih visina, usitnjenog poseda i nešto slabijeg boniteta zemljišta, vide u lekovitom bilju način da se i ova područja i parcele nasele biljnim kulturama i da na taj način obezbede prinos i zaradu koje druge kulture ne bi u ovim uslovima.

Smilje je jedna od sve traženijih, cenjenijih i primamljivijih kultura za proizvodnju na zemljištima slabijeg kvaliteta i većih nadmorskih visina.

Aromatična biljna vrsta koja se može naći na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stena, područjima uz more. Neke vrste gaje se kao ukrasne biljke, i za suvo cveće. Naziv roda je nastao od grčkih reči helios, što znači Sunce i chrisos, što znači zlato, i verovatno je povezan sa žutom bojom cvetova koju ima većina vrsta ovog roda. Ovakva poetična i pomalo misteriozna imena, povezana sa rečju besmrtnik dobila je verovatno zato što nikada ne vene, čak ni pošto je ubrana.

Smilje pomaže rešavanju kako kozmetičkih tako i medicinskih problema. Može ublažiti tragove starenja, zbog čega su je Francuzi nazvali immortelle, što znači besmrtnost.

Može da umnoži prirodni kolagen koji se nalazi u ćelijama koţe i da umanji bore sa visokim procentom uspeha. Zbog svog regenerativnog i protivupalnog dejstva, koristi se za negu kože, za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica, za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana.

Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, deluje kao sedativ, snižava krvni  pritisak, nivo holesterola u krvi, sprečava nastanak ugrušaka.

Ulje smilja jedno je od najcenjenijih ulja koje se koriste za negu kože. Najpoznatije je po tome što ima sposobnost da ublaži vidljive bore i da kožu čuva od preranog starenja. Pogodno je za upotrebu kod svih tipova kože, jer obezbeđuje ono što je svakoj koži neophodno.

Nakon aplikacije kožu čini mekom, glatkom i elastičnom. Ulje smilja za lice vraća vlažnost koži, sprečava njeno isušivanje i gubitak tonusa. Poboljšanje je vidljivo već nakon prvog nanošenja, a redovnom upotrebom bore čini plićim i manje vidljivim.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca