Prirodni zaslađivač

Niskokalorični zaslađivači koriste se u industriji hrane i pića u Evropi još od otkrića saharina 1879. godine. Poslednjih godina ponuda zaslađivača za prehrambenu industriju se znatno povećala, a novi izvori zaslađivača bez kalorija i dalje se razvijaju.

Jedan od prirodnih zaslađivača je stevija. Stevia rebaudiana (stevija) je grm koji raste u Južnoj Americi i vekovima se koristi kao tradicionalni zaslađivač u prehrambenoj proizvodnji. Lišće stevije sadrži prirodni zaslađivač steviol glikozid. Dva glavna sastojka koja nalazimo u steviji -steviozidi i rebaudiozidi i do 300 puta su slađi od šećera. U Japanu se stevija koristi već 40 godina, pri čemu su vršena brojna ispitivanja radi sigurnosti upotrebe stevije.

Evropska  sigurnost hrane (EFSA) odobrila je zaslađivače izrađene na bazi stevije  za upotrebu u hrani i pićima 2011. godine.

Stevija u prahu je koncentrat, termički stabilan, 300 puta slađi od saharoze tako da su za zaslađivanje potrebne vrlo male količine.

Jedan od najjednostavnijih načina za prevenciju telesne težine je smanjenje kalorija u prehrani odnosno zamena šećera u hrani  gde je stevija našla primenu.Stevija povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, reguliše nivo glukoze u  krvi i zato je pogodna za obolele od dijabetesa i kod problema sa metabolizmom.

Stevija se ponekad koristi i u kombinaciji sa drugim zaslađivačima a može se naći u zaslađenim čajevima, bezalkoholnim pićima, sokovima, jogurtu, sojinom mleku, proteinskim čokoladicama i pekarskim proizvodima. Zatim, koristi se u alkoholnim pićima, žvakaćim gumama, konzerviranom voću i džemovima i poslasticama.

U Evropi i svetu, niskokalorijski zaslađivači, kao i ostali prehrambeni aditivi, prolaze rigorozan proces procene. Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) postavila je prihvatljiv dnevni unos zaslađivača. Te mere su garancija potrošačima  da su svi niskokalorijski zaslađivači koje je odobrila EFSA sigurni za korišćenje u okviru njihovih prihvatljivih dnevnih unosa.

Osim stevije ima još novih prirodnih zaslađivača koji su našli široku primenu u prehrambenoj industriji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

18.01.2024.

Cena ovog ulja kao suvo zlato

18.10.2023.

Čaj da pluća ponovo budu u punoj snazi

11.09.2023.

Jeftin i pristupačan lek i hrana

10.08.2023.

Izuzetno lekovita bilja iako je korov

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca