Vreme je za sadnju lukovica

Ilustracija: lukovice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: lukovice, foto: Domaćinska kuća

Zemljište za sadnju lukovica, tako što ćete ga prekopati na dubinu ašova, zatim rasturite humusno đubrivo, zemljište isitnite i izgrabuljajte. Na ovako pripremljenom zemljištu kopaju se rupe za sadnju. Velike lukovice se sade pojedinačno, a to je najlakše uraditi pomoću specijalne sadiljke za lukovice, koja ima obeleženu skalu za dubinu sadnje.

Više manjih lukovica najbolje je posaditi u specijalnu korpu. Stavite je u iskopanu rupu, i napunite je zemljom do potrebne visine. Zatim poređajte lukovice i zatrpajte preostalom zemljom. Na dnu iskopane rupe obavezno stavite sloj peska, rizle, ili sitnog šljunka. Lukovice treba pokriti lišćem, ili slamom, da bi se zaštitile od izmrzavanja.

Lukovice koje cvetaju u proleće sade se u jesen. Septembar je idealno vreme za sađenje: ljiljana, visibabe, carske krune… Tokom septembra i oktobra možete saditi: krokus, lale, zumbul, narcis, preslicu, mrazovac, iksiju… Posadite lukovice na dubinu koja je dva puta veća od njenog prečnika. Osim veličine lukovice, i tip zemljišta utiče na dubinu sadnje.

Povezano

Iz ove kategorije