Uticaj dobrobiti na nastajanje bolesti kod životinja

Ilustracija: farma krava, foto: G.Đ
Ilustracija: farma krava, foto: G.Đ

Loša dobrobit je rezultat širokog spektra različitih uzročnika, što često dovodi do slabljenja imuniteta, pa zato kažemo da bolest uslovljava lošu dobrobit. Okruženje u kome se nalazi životinja može biti toliko loše da negativno utiče na psihičko stanje životinje, izazivajući depresiju. Dobrobit se ogleda i u pozitivnom ponašanju i dobroj mentalnoj reakciji pojedinca prema životinji.

Zato se uvek poljoprivrednim proizvođačima savetuje da imaju blage postupke prema životinjama. Poznato je da razne patologije kao što su na primer rast tumora, može se sprečiti ili smanjiti i kod ljudi i kod drugih vrsta uz pomoć pozitivnog razmišljanja odnosno osećanja sreće.

Postoje dokazi koji povezuju dobrobit i osetljivost na bolesti. Svaki veterinar može dati primere situacije kada se životinje drže u istom prostoru ali ne pokazuju iste znake ponašanja, niti su obolele od istih bolesti, ne pokazuju iste znake bolesti ili većina pokazuje iste znake bolesti a samo jedna ili dve individue uginu.

Uslovi držanja domaćih životinja, način ophođenja, rukovanja određenim operacijama, transport i slično mogu dovesti do više problema što se tiče dobrobiti životinja, odnosno dobrobit kroz sve te procese može biti ugrožena. Direktni poremećaji nivoa učestalosti bolesti u različitim sistemima držanja su takođe mogući ali svaki je povezan sa lošom dobrobiti, te se mora tumačiti pažljivo ali je potrebno svakako uzimati u obzir i druge faktore koji utiču na pojavu bolesti.

Povezano

Iz ove kategorije