Koja je prva hrana po rođenju jagnjadi

jIlustracija: jagnjad
jIlustracija: jagnjad

Jagnjad se rađaju sa prosečnom težinom od 3-6kg. Prva hrana po rađanju jagnjadi je kolostralno  mleko (grušavina). Dobro hranjene ovce odmah po jagnjenju spremne su da luče kolostrum, a loše hranjene ovce tek posle 12h. Već sa 14-16 dana jagnje udvostručuje porodnu težinu, prvenstveno zahvaljujući kolostralnom mleku, ili bolje rečeno jagnje prosečno prirasta 150- 250 grama. Kolostralno mleko ima funkciju da očisti creva od mekonijuma (smole u crevima). Pored toga kolostrum sadrži antitela koja čuvaju zdravlje jagnjadi kao i belančevine, mineralne materije i vitamine koji pomažu da jagnje što pre udvosruči svoju prirodnu težinu.

Postupak sa jagnjadima u dojnom periodu zavisi od toga da li je jagnje namenjeno za priplod,  ili tov i da li se ovce koriste za mužu. Jagnjad namenjena za priplod doje duže odnosno najmanje 3 meseca. U prvom mesecu jagnje je sve  vreme sa majkom i doji po volji. Kada je lepo vreme ovce se isteravaju na obližnje pašnjake a sa njima i jagnjad, ovo im obezbeđuje sunce i čist vazduh, ako su zdrava jagnjad rado trče skaču i zadovoljna su. U koliko ovce treba da idu na dalje pašnjake jagnjad ostaju u štali. U drugom mesecu jagnjadima se ograničava broj sisanja. Ujutro se ovce pomuzu, ali ne do kraja pa se puste jagnjad da posisaju,  a ovce idu na pašu, to je takozvani drugi period koji traje dva meseca, kada jagnjad dobijaju samo deo jutarnjeg mleka i celo večernje mleko, znači dobijaju ½ mleka.

U trećem periodu koji traje zaključno sa četvrtim mesecom jagnjad doje i u jutro i u veče,  ali po izmuzanju ovaca, na taj način jagnjad doje samo ¼ mleka. Na taj način odbijanje jagnjadi počinje sa petom sedmicom,  a završava se sa četvrtim mesecom starosti. Pored majčinog mleka jagnje traži i dopunsku hranu, a to je u prvom redu kvalitetno seno i počinje se davata sedam dana nakon rođenja, i sa koncentratom i to 10 dana po rođenju, u početku sa 20-50grama po jagnjetu dnevno, i to se povećava tako se u trećem mesecu daje i 250grama uz dodatak stočne krede i koštanog brašna.

Za jagnjad se mora obezbediti i kamena so kako bi je jagnjad uzimala po volji. Uz sve ovo jagnjadima treba obezbediti čistu i svežu vodu za piće.Mora im se obezbediti čista i suva prostirka po mogućnosti čista i suva slama.

Povezano

Iz ove kategorije