Biljka od koje zarastaju kosti

Ilustracija: Gavez, foto: pixabay
Ilustracija: Gavez, foto: pixabay

Crni gavez je višegodišnja zeljasta biljka iz familije Boraginaceae. Ima debeo, mesnat i krt koren, koji je spolja crn, a iznutra bele boje. Stablo je šuplje i razgranato. Listovi su elipsasti i krupni, donji na dugačkoj dršci a gornji sedeći. Cvetovi su u raznim nijansama roze boje, zvonasti, sakupljeni u retke viseće cvasti.

Cela biljka je gruba i hrapava na dodir zbog velikog broja tvrdih dlaka. Raste na vlažnim livadama, pored reka i na povremeno plavljenim terenima.Sadrži 0,002% otrovnog alkaloida simfito-cinoglosina, glikoalkaloid konsolidin 0,007 %, tanin 5-6 %, mnogo sluzi, smole, etarskog ulja, asparagin 1-3 %, šećere i purinski derivat alantoin 0,7 %. Za lečenje se koristi samo koren. On se vadi u jesen kada se osuši nadzemni deo biljke ili u prolećepre listanja. Koren se opere, izreže na komade dužine 2 cm, odmah osuši na suncu ili jakoj promaji pre nego što počne fermentacija i razgradnja korisnih materija i pre nego što počne da se razvija buđ. Do upotrebe se čuva na suvom mestu.

Lekovitost se pripisuje alantoinu, koji pomaže rast ćelijai obnavljanje tkiva. U narodnoj medicini, a naročito u srednjem veku i u vreme ratova, upotrebljavao se za lečenje preloma kostiju, uboja, čireva, zarastanje rana, obnovu kože itd. Može se upotrebiti spolja i iznutra, ali samo ako je koža ili sluzokoža neoštećena, bez rana.

 

Za lečenje unutrašnjih organa može da se pije u obliku čaja, ali praktično je namenjen samo za spoljnu upotrebu u vidu obloga. Danas se najviše koristi u raznim preparatima u obliku krema, gela, praška ili tinkture za lečenje oštećenja kože, bolnih zglobova i mišića jer deluje dubinski, čukljeva, hemoroida, proširenih i upaljenih vena, što je dokazano kliničkim ispitivanjima. Kada je u pitanju tretman kože, alantoin stimuliše deobu ćelija, što se manifestuje stvaranjem novog epitela kože, njenom regeneracijom i odstranjivanjem i ljuštenjem odumrlih ćelija
površinskog sloja kože, ravnanjem bora, uklanja pege i fleke. Preparati sa alantoinom od gaveza se koriste još i kod iščašenja, uganuća, modrica i tvrdih oteklina, kao i kod smanjenja velikih ožiljaka prilikom zarastanja.

Krema ili mast se nanose na obolele delove kože 3-4 puta na dan, posle čega treba oprati ruke. Zbog male količine otrovnih alkaloida može se koristiti najviše 4-6 nedelja, a posle toga se pravi duža pauza. Gavez ne sme da se koristi u trudnoći i za vreme dojenja. Danas postoje i vrlo skupi preparati sa alantoinom iz sluzi puževa, ali on ima isto dejstvo kao i alantoin iz korena gaveza.

Povezano

Iz ove kategorije

Ilustracija: ovce, foto: S.K.

Dan ovčarstva

Udruženje odgajivača ovaca Srbije 15.maja 2021.godine organizuje prvi „Dan ovčarstva 2021“. Manifestacija će se održati

Opširnije »