Proizvodnja mesa od koza

Ilustracija: koze, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: koze, foto: Svetlana Kovačević

Za razliku od drugih životinja kod koza nemamo posebno specijalizovane rase za proizvodnju mesa. Sve rase koza, bez obzira da li su specijalizovane za proizvodnju mleka, proizvode i meso preko jaradi,  ili kada se isključe iz reprodukcije. Koze se ne odlikuju dobrom proizvodnjom mesa upoređujući ih sa ostalim domaćim životinjama, zato je selekcija na ovo svojstvo kod njih dosta zanemarena. Jedini pravi predstavnik mesne rase je burska koza. Među najvažnije predispozicije koza u proizvodnji mesa ubraja se njihova dobra reprodukcija i plodnost te njihov dug proizvodni vek. Tako da će priplodna koza u svom proizvodnom veku dati veliki broj jaradi za klanje. Vrlo često proizvodni vek kod koza traje desetak godina, a ponekad i duže.

Prosečni prirast jaradi kreće se od 200 do 300 grama. Budući da se većinom koze uzgajaju zbog proizvodnje mleka, jarad se kolju dosta rano, pa su tako jarad tovljena mlekom u nekim državama pravi specijalitet. Tako se jarad često kolju s težinom od 5 do 15 kg. Randman jaradi kreće se u proseku od 35 – 53% i dosta je varijabilno svojstvo a na njega utiče ishrana, rasa, pol, starost i još neki drugi faktori.

Povezano

Iz ove kategorije

Ilustracija: ovce, foto: S.K.

Dan ovčarstva

Udruženje odgajivača ovaca Srbije 15.maja 2021.godine organizuje prvi „Dan ovčarstva 2021“. Manifestacija će se održati

Opširnije »