Kako to leskovčani rade

Vinova loza na prostorima Leskovačkog reona ima dugu tradiciju gajenja o tome dosta svedoči iskopavanja iz rimskog doba a i savremena gajenja. Procvat vinogradarstva u Leskovačkom reonu je doživeo posle drugog svetskog rata formiranjem poljoprivrednih kombinata za proizvodnju i preradu grožđa i zemljoradničkih zadruga. Poljoprivredni proizvođači u tom vremenu su podizali svoje vinograde sa niskim stablom čučavce kao i špalirske. Proizvedeno grožđe predavali su otkupnim centrima kombinata i zadruga.

U današnje vreme pojedini poljoprivredni proizvođači podižu svoje mini vinarije tako da imamo u ponudi i vina malih poljoprivrednih proizvođača tipična za određene lokalitete gajenja sa svojim specifičnostima.

U starim vinogradima u sortimentu su zastupljene stare sorte nekada pretežno gajene Prokupac, Plovdina a i druge dok kod novo podignutih su zastupljene sorte Game, Kaberne sovinjon, Frankovka, Rizling italijanski, Šardone i druge kao i stone sorte Afus-ali, Muskat hamburg Kardinal. Podizanje savremenih vinograda u Leskovačkom reonu ide na špalirski uzgojni oblik sa naslonom gde je razmak reda od reda od 2,8 m do 3.3 m, i u redu od 0,80 m do 1,20 m u zavisnosti od gajene sorte i njene specifičnosti. Najzastupljeni uzgojni oblik je Giov jednogubi način uzgoja i rezidbe ili razne modifikacije ovog načina. Pri podizanju novih zasada vinograda je veoma bitno pored dobre osunčanosti i blagog nagiba parcele, pravilan razmak sadnje za kasnije nesmetano izvođenje radnih operacija i nege vinograda. Vinova loza je zahtevna kultura potrebno je dosta ljudskog rada ali trud se isplati dobijanjem dobrog vina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.02.2024.

Kako orezati vinovu lozu

14.02.2024.

Jelena Tanasković orezala vinograd u Bogojevcu

21.11.2023.

Leskovac je dobio još jedan zaštićeni brend

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

15.11.2023.

UTICAJ NISKIH TEMPERATURA NA VINOVU LOZU

09.11.2023.

Đubrenje vinove loze

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca