Kako izgledaju usevi

Ilustracija: pšenica zimi, foto: http://www.dodaj.rs
Ilustracija: pšenica zimi, foto: http://www.dodaj.rs

Setvu pšenice poljoprivrednici su jesenas obavili nešto kasnije. Čekali su kišu, a i prethodne godine pokazale su da je bolje pšenicu sejati u kasnijim rokovima setve.

– Pšenica je nikla sva za nedelju dana. Imala je od tada idealne uslove. Ne možda prevelike padavine, ali magla i malo kiše bilo je taman dovoljno za optimalnu vlagu u setvenom sloju. Krajem novembra i početkom decembra imali smo malo niže temperature, što je pomoglo da pšenica ne preraste, odnosno da u zimu ne uđe prevelika, kaže Davor Vuković, poljoprivrednik, salaši Gradina.

Pšenica je trenutno u fazi bokorenja i ima potencijal za dobar prinos, ali hoće li tako i biti zavisi od vremenskih uslova narednih meseci. Dobro izgleda i ozimi pivarski ječam

– Klasično oranje, 23. oktobra setva. I sve je do sada bilo dobro, dovoljno vlage i povoljne temperature. Malo se i previše izbokorio i sada bi dobro došao sneg, kaže Antun Paštrović, poljoprivrednik, Bezdanski salaši.

Ono što sada treba ozimim usevima je sneg, koji bi popravio stanje zimske vlage.

– Akumulacija zimske vlage je već godinama nedovoljna i poljoprivrednici i mi agronomi maštamo o pola metra snega. Tada bi imali ozbiljne zimske rezerve vlage što nismo imali u poslednjih nekoliko godina, kaže agronom Aleksandar Bošnjak, Agro Ravangrad Sombor.

Krajem januara preporuka je da se krene sa prihranom pšenice. Preporuka je da se prvo uradi prihrana useva iz prvih rokova setve.

-To su bujni usevi i tu se već na nekim njivama pokazuju prvi nedostaci azota. Treba uraditi prihranu sa brzo delujućim đubrivima kao što je amonijum-nitrat, kaže Bošnjak.

U strukturi setve pšenica već godina u regionu zapadne Bačke zauzima od 15 do 20 posto površina, što je znatno manje nego pre 15 godina.

Povezano

Iz ove kategorije