Ponovo otvorena farma

Ilustracija: Nedimović, foto: Agropress
Ilustracija: Nedimović, foto: Agropress

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović   posetio je  Mesnu zajednicu Ilinci gde je posle 20 godina ponovo otvorena farma tovljenika. Otvaranju farme prisustvovao je i predsednik opštine Šid Zoran Semenović sa saradnicima i privrednicima iz okruženja.

Ova farma investicija je Industrije mesa „Đurđević“ čiji je vlasnik Milenko Đurđević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovakve investicije podržava jer verujemo da ćemo uspeti da animiramo ljude da se okrenu stočarstvu i da u toj grani vide svoju šansu, rekao je ministar Branislav Nedimović. „Ovo što sada imamo u Ilincima, to su farme koje su po najmodernijoj tehnologiji. Najvažnije da su investitori uložili u onu opremu koja donosi najviše profita i što će se postojeći objekti sa vremenom privoditi nameni“.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović ovom prilikom zahvalio se vlasniku Industrije mesa „Đurđević“ na inicijativi i čestitao mu na novom poslovnom poduhvatu. On je tokom obilaska Farme ILINCI ukazao da ona znači dosta za Opštinu jer se radi o novi radnim mestima u Šidu.

Farma je kapaciteta 8000 tovljenika u turnusu. Pored farme urađena je i nova mešaona. Predviđena je i najmodernija tehnologija ishrane svinja u vidu tečnog tova što podrazumeva značajne uštede u proizvodnji a obezbeđuje veliki dnevni prirast tovljenika. Svinje tovljene na ovaj način imaju bolju mesnatost i niže troškove ishrane za 30%.

Tovljenici sa ove farme namenjeni su za Industriju mesa koja je i pokrenula proizvodnju.

Industrija mesa „Đurđević“ kupila je farmu u Ilincima“ od nekadašnjeg Sremšida. Milenko Đurđević, vlasnik ove kompanije je izjavio da će se farma baviti tovom svinja i junadi. „Poslednji put, tačno pre dve decenije, 2001. godine odavde su izašle poslednje životinje i posle toga više ništa nije bilo, bukvalno se rušilo, do prošle godine dok mi nismo ušli u decembru 2019. godine i tada smo počeli obnovu.

Već polovinom godine osim svinja na farmi će biti i 500 junadi.

Kako je ovom prilikom rečeno, investitor je vodio računa o zaštiti životne sredine, te je na farmi instaliran separator za čvrsti stajnjak.

Povezano

Iz ove kategorije