ŠAPAT I ROJENJE PČELA

Ilustracija: pčele, foto: Marija Vitez
Ilustracija: pčele, foto: Marija Vitez

Ono što nekom zvuči kao zujanje, ili brujanje,  nama pčelarima ne izgleda  tako. Raspoloženje pčela odgovara trenutnom stanju jednog društva u kom je trenutno, i zavisi od više faktora, zdravstvenog stanja, nedostatka hrane, gubitka matice.

Jedan zvuk se posebno izdvaja, a to je zvuk matice, kraljice. Ona se obraća pčelama, obaveštava ih o svojoj nameri tj. izvršava zadatak, koji su joj pčele zadale. Ako ste mislili da je kraljica glavna, prevarili ste se! Ona je bitna pčelama isto koliko i one njoj. Jedni bez drugih ne mogu, kao ni sve ostalo u prirodi bez njih. Pčele se međusobno sporazumevaju  mirisima – feromonima i pokretom tela.

Njihovo mesto i uloga svake od njih jasno je definisana zakonom hijerarhije.  Nagon za rojenjem najvažniji je trenutak u životu pčela i znači produžetak  vrste.

Desi se u trenutku kada društvo dostigne svoj maksimum u razvoju i kada se stvore svi uslovi za to, izobilje hrane, vremenske prilike…

Jasni znakovi za to su:

Matica prestaje sa zaleganjem jajašca, pčele smanjuju svoju aktivnost, kad otvorimo košnicu vidimo da su mirne, nisu agresivne i slabo su pokretljive, po obodu ramova, sa strane i dole vidimo matičnjake koji sa velikom pažnjom čuvaju pčele. To su sigurni znaci da je društvo ušlo u rojevi nagon i od njega više ne možemo očekivati prinose, vec ćemo preduzimanjem određenih radnji sprečiti da se izroji ili ćemo ga sami razrojiti.  Postoji više načina sprečavanja rojevog nagona, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Najpre izlazi stara matica, a posle nekoliko dana i drugi i treci roj sa više mladih matica.  Ako pažljivo slušamo možemo čuti prepoznatljiv zvuk matice koji proizvodi treperenjem krilima.

Tii…. tiiii…. taaa… i još dva odvojena.  To je jasan znak koji daje ostalim pčelama o svojoj nameri.

Druge matice spremno čekaju skrivene u svojoj čauri, matičnjaku odakle se takodje povremeno oglašavaju.

Primetili ste da kada podignete ram iz košnice i kada osete uznemirenost pčela, odmah izlaze iz matičnjaka i haotično hitaju po ramu, a često i odlete.

Pčele nikada neće da naude mladoj matici ali zato jedna matica ubije onu drugu.

Trenutak rojenja… Sve se odvija brzo i nenajavljeno. Gotovo ceo roj se stušti odjednom i preplavi vedro nebo.

Sleteće tamo gde pčela izvidnica obeleži pogodno mesto, najčešće granu drveta svojim specifičnim mirisom, feromonom.

Ostalo znate… vrškara, motka i dimilica.

Posećujte predavanja i slušajte pažljivo, učite iz knjiga… kako biste razumeli sta vam pčele poručuju!

Povezano

Iz ove kategorije