Veća cena domaćeg mesa a manji uvoz

Ilustracija: svinje i prasići, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: svinje i prasići, foto: Svetlana Kovačević Domaćinska kuća
KLANIČARI i stočari dogovorili su se da u narednom periodu smanje uvoz svinjskog mesa, kako bi otkupili što veće količine iz domaće proizvodnje.

Ovo nam je juče rekao Zoran Milićević iz udruženja poljoprivrednika „Spas“, posle razgovora sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, o problemima uzgajivača svinja u Srbiji.

– Uvoz naravno ne možemo da zabranimo, ali činimo sve da ga smanjimo – kazao nam je Milićević.

Klaničari su obećali da će da smanje uvoz svinjskog mesa. Na sastanku je bilo reči i da će biti povećana cena otkupa, jer je hrana izuzetno skupa. Proizvođači svinja bi bili na nuli, kada bi kilogram prasića žive vage prodavali za 280 dinara za kilogram, a ne kao što je sada 180. Svinje više niko i ne kupuje, nešto pojedinačno, ali to nije merilo stanja. Tu su i pečenjare koje dogovaraju cenu, pa sve isto plaćaju. Jedino uzgajivači svinja nikako da se udruže. Uz to, svi su dobili dodatnu pomoć države, samo ne i oni koji tove svinje.

Na sastanku sa ministrom, klaničari i proizvođači su se usaglasili da je potrebna veća orijentacija ka domaćoj proizvodnji i prihvatanju što većih količina našeg mesa za industriju.

– Verujemo da će u narednih nekoliko nedelja doći do rasta tražnje za domaćom sirovinom, a u isto vreme i cene na našem tržištu – kažu u resornom ministarstvu.

Povezano

Iz ove kategorije