Zamenik predsednika Skupštine danas domaćinski orezao lozu u vinogradu i čestitao slavu

Igor Stevanović, zamenik predsednika SO Knjaževc, foto: Knjaževačke novine
Igor Stevanović, zamenik predsednika SO Knjaževc, foto: Knjaževačke novine

Zamenik predsednika SO Knjaževac Igor Stevanović danas je, na Svetog Trifuna, kao i svake godine poštujući tradiciju, orezao lozu u vinogradu i zalio je čokot vinom da godina bude rodna i blagorodna.

Ova simbolka povezuje se sa povratkom snage vinogradu kojom se probuđuju životni sokovi u biljci nakon dugog zimskog mirovanja.

Kako običaji nalažu u vinograd se odlazi pre izlaska sunca, podstavlja se bogata trpeza, pa se i slučajni prolaznici pozovu da zajedno nazdrave čašom vina za blagorodnu godinu.

Zamenik Stevanović je danas iz Ravne uputio je slavsku čestitku svima koji danas obeležavaju Svetog Trifuna.

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji postradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina”. Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici ali veoma pobožan još od malih nogu. Sveti mučenik Trifun, bio je dete blagočestivih roditelja. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske. Crkva Darovan od Boga darom čudotvorstva i isceljenja. Za vreme svog života iscelio je mnoge bolesnike, isterivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vreme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izlečivši carevu kćerku Gordijanu.

Povezano

Iz ove kategorije