Biljana Petrović: Novi vidovi pomoći poljoprivrednicima

Poljoprivrednicima, ali i drugim učesnicima u agrarnoj proizvodnji je iz godine u godinu na raspolaganju sve više izvora finansiranja što im omogućava unapređenje poslovanja i konkurentnosti. Finansijska podrška posebno je važna ove godine kako bi se što uspešnije i brže prevazišle posledice pandemije koja je negativno uticala na celokupnu privredu, pa  samim tim i  agrar.

Mere podrške na koje mogu da računaju svi učesnici u agrarnoj proizvodnji na nivou Pokrajine i Republike predstavljene su danas na skupu „Finanisiranje poljoprivrede u 2021. godini“ koji su organizovali „Dnevnik – Poljoprivrednik“AD i Privredna komora Vojvodine.

Ovaj skup, kako je rekla direktor „Dnevnik – Poljoprivrednik“AD, dr Gordana Radović, organizuje se već četvrti put s ciljem da se pravovremeno, početkom proizvodne godine, svi zainteresovani upoznaju sa mogućnostima finansiranja iz budžeta Republike Srbije, AP Vojvodine, IPARD fonda i pokrajinskih fondova.

Predsednik PKV, Boško Vučurević, ukazao je na problem niskog ulaganja u poljoprivredu na teritoriji Vojvodine zbog nadostatka sredstava učesnika u ovoj proizvodnji. Poljoprivrednicima su, kako je rekao neophodna sredstva kojima bi mogli da unaprede proizvodnju i budu konkurentniji.

Direktorka  Uprave za agrarna plaćanja, Biljana Petrović, istakla je da je 2020. godine iz republičkog budžeta isplaćeno oko 40 milijardi podsticaja. Ove godine, kako je rekla, nastavlja se istim tempom, ali će poljoprivrednicima na raspolaganju biti i neki novi vidovi pomoći.

– U martu će biti objavljen novi pravilnik na osnovu saradnje Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke. Poljoprivrednici će na osnovu predračuna moći od banke da dobiju 40 odsto potrebnog novca za poljoprivredu, 50 odsto će biti sredstva iz budžeta, a samo 10 odso će biti sopstveno ulaganje, obajasnila je.

Najavila je i nove IPARD pozive. U aprilu će biti raspisan novi poziv za Meru 1, u maju za Meru 3, dok će u julu biti objavljen novi poziv za Meru 7. Najavila je i mogućnost avansne isplate od ove godine u iznosu od 50 odsto.

Direktora je sugerisala da se prate pravilnici, i da se zahtevi predaju ranije da bi Uprava bila efikasnija u realizaciji istih.

Mladen Petreš iz Pokrajinskog sekretarijta za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo predstavio je konkurse resornog sekretarijata koji su u toku. Posebno je izdvojio konkurs za mlade koji lane nije bio realizovan i rekao je da je za ovu namenu Pokrajina izdvojila 200 miliona dinara. Mladi po ovom konkursu mogu da računaju na povrat od  čak 90 odsto.

Pored aktuelnih konkursa koji se mogu pogledati na sajtu Sekretarijata, Petreš je najavio otvaranje novih konkursnih linija u martu. Između ostalog to su konkursi za: podizanje ribnjaka,  proizvodnju vina i rakije, kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje i proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom i drugo.

Kada je u pitanju Razvojni fond Vojvodine, ova institucija je, kao i lane odobrila 2,5 milijardi dinara za svoje konkursne linije. Prema rečima Jelene Trenkić svi konkursi Fonda otvoreni su 1. januara i nisu terminski ograničeni, a uslovi konkurisanja dostupni su na sajtu Fonda. Krediti se odobravaju sa kamatnom stopom u rasponu od 1-3 odsto godišnje. Zainteresovani mogu da konkurišu za dobijanje kratkoročnog kredita za nabavku obrtnih sredstava u poljoprivredi, ili dugoročnih za nabavku mehanizacije, razvoja seoskog turizma, kupovinu zemljišta i drugo.

Grancijski fond, čije poslovanje je predstavio direktor Đorđe Raković, daje garancije svima onima koji žele da unaprede poslovanje ali nisu trenutno u poziciji da  samostalno apliciraju kod poslovnih banaka. Uz garanciju Fonda klijenti dobijaju kredit uz niži kolateral, manju kamatnu stopu, duži period mirovanja i duži rok otplate. Zainteresovani mogu da konkurišu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kupovinu mehanizacije, unapređenje energetske efikasnosti, kupovinu objekata, repromaterijala, dobijanje IPARD sredstava. Na raspolaganju im je i nova mera za održavanje likvidnosti zbog pandemije  covid-19. Ova mera koja jedina nije investiciona je, prema rečima Rakovića, među najpopularnijim.

Pokrajinski fond za razvoj poljorivrede baziran je na odobravanju manjih kredita  maksimalnog iznosa do 40.000 evra. Krediti se ove godine, kako je istakao direktor Aleksandar Bogdanović, odobravaju po jedinstvenoj kamati od jedan odsto. Kamata je smanjena kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da lakše prebrode  teškoće u poslovanju izazvane pandemijom. Naglasio je i da su produženi rokovi otplate kredita kao i da neme prikrivenih troškova tokom obrade kredita.

Sve mere ovog fonda usklađene su sa konkursima resornog sekretarijata tako da poljoprivrednici mogu da konkurišu u Sekretarjatu, a kredit u Fondu otplaćuju samo za nedostajući deo sredstava.

Konkursi ovog Fonda, kako je najavio Bogdanović biće raspisani za deset dana.

Opširnje o ovom skupu biće objavljeno u novom broju lista Poljoprivrednik. Ujedno, u ovom izdanju će biti objavljeni odgovori nadležnih institucija na pitanja učesnika skupa o  mogućnostima i eventualnim nejasnoćama vezanim za apliciranje za dobijanje sredstava.

A.Milić

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.03.2024.

Javni pozivi za kratkoročno kreditiranje

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

15.03.2024.

Treći javni poziv Projekta konkurentne poljoprivrede produžava se do 1. aprila

23.02.2024.

Počela isplata subvencija

21.02.2024.

Subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca