Nedimović: Biće novca

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: G.Đ.
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: G.Đ.
VEĆ početkom meseca je isplata za svakog poljoprivrednog proizvođača koji je vlasnik zemljišta i za to je predviđeno 7,6 milijardi dinara, rekao je u Krupnju razgovarajući sa predstavnicima te susednih opštrina i Poljosavetom ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

– Za tu meru će na raspolaganju biti 38 miliona dolara – precizirao je srpski ministar poljoprivrede, koji je najavio izmenu Zakona o komasaciji i poljoprivrednom zemljištu, kao i da je država u investicionom programu „Srbija 2025“ opredelila oko 70 miliona evra za komasaciju.

– Novina koja će možda biti najinteresatnija lokalnim samoupravama  je IPARD III – kazao je Nedimović.

Početak ovog programa se očekuje u narednoj godini i odnosiće se na izgradnju komunalne infrastrukture (vodovodne i kanalizacione mreže, putne mreže) i tu će nosioci biti lokalne samouprave. Mnogo je toga u proteklom periodu urađeno u oblasti poljoprivrede,  tome u prilog govori činjenica da je u godini iza nas, u godini korone, ostvaren rekordan izvoz od 4,14 milijardi dolara. To je svakako rezultat mera koje je ovo ministarstvo sprovodilo u 2018. i 2019.godini.

Upitan da prokomentariše „smanjenja subvencija po hektaru zemljišta“, Nedimović je istakao da „ove godine nisu smanjene subvencije po hektaru zemljišta“.

– One su bile i ostale 4.000 dinara po hektaru, a 1.200 dinara bilo predviđeno za gorivo, koje je ove godine nekih 20 dinara jeftinije i stoga nije davana subvencija za gorivo. Država i ministarstvo poljoprivrede prate tržište i ukoliko se nešto intezivnije bude menjalo država će intervenisati – poručio je ministar u Krupnju.

Povezano

Iz ove kategorije