Izvoz u Kinu može da poveća cenu i prinose kukuruza

Ilustracija: Kukuruz, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća
Ilustracija: Kukuruz, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća

Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz kukuruza iz Srbije u Kinu, koji treba da bude potpisan ovih dana, odnosi se na zrno kukuruza proizvedeno kod nas za izvoz u Kinu radi dalje prerade, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Srbija je među 10 izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac kukuruza.

Potpisivanjem protokola, koji je najavio ministar poljoprivede Branislav Nedimović, obezbediće se uslovi za plasman srpskog kukuruza na kinesko tržište, što će zainteresovanim kompanijama obezbediti dodatni profit.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije će, između ostalog, vršiti proveru i istraživanje tokom vegetacione sezone kukuruza, vodiće evidenciju praćenja, nadgledati preduzeća koja izvoze kukuruz u Kinu i da li preduzimaju efikasne mere, a takode će morati da registruje skladišta za izvoz kukuruza u Kinu, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Izvoz u Kinu može da poveća cenu i prinose kukuruza

Izvoz našeg kukuruza u Kinu možemo očekivati od oktobra sa žetvom ovogodišnjeg roda, a proizvođači se mogu nadati povećanju cene te robe što će im omogućiti da podignu prinose kukuruza u narednim proizvodnim godinama, ocenio je u izjavi Tanjugu Vukosav Saković iz Poslovnog udruženja „Žita Srbije“.

„Želja Srbije je bila da kinesko tržište bude otvoreno i na tome je Ministartsvo poljoprivrede intenzivno radilo. Krajem 2019. zvanična delegacija iz Kine bila je gost našeg Ministartva radi usaglašavanja fitonasnitrnih uslova za izvoz kukuruza ali i rezanca šećerne repe. Oni su posetili naše velike izvoznike i skladištare“, rekao je Saković.

On je ocenio da je tehnički deo posla koji je usledio potrajao nešto duže najverovatnije i zbog epidemije koronavirusa, pa je do usaglašavanja propisa došlo tek pre neki dan.

„Time su otklonjene sve adminsitartivne prepreke za pojavljivanje našeg kukuruza na kineskom tržištu. To je veoma bitno za našu zemlju, ali ne najbitnije za proizvođače, jer se tražnja našeg kukuruza znatno povećava, što će se u krajnjem slučaju pozitivno odraziti na cenu koju će oni dobijati na međunarodnom tržištu“, naglasio je Saković.

On je objasnio da se ozbiljniji izvoz kukuruza u Kinu može očekivati tek od nove žetve na jesen, jer su raspoložive količine te robe za izvoz kojih prema podacima Ministarstva poljoprivrede ima oko 3,8 miliona tona, već rezervisana nekoliko meseci unapred.

Saković ne isključuje mogućnost da se izvesna količina kukuruza iz Srbije pojavi na kineskom tržištu i ranije zbog toga što je jedna od najvećih žitarskih kompanija iz Kine i do sada bila kupac ove robe u našoj zemlji, ali je zbog neusaglašenih propisa prodavala trećim zemljama.

„Bitno je za Srbiju da je povećana tražnja, iz te tražnje cena, a to će verovatno omogućiti proizvođačima da rade na povećanju prinosa, čime bi mogli da stignu do nekih većih količina za izvoz“, ocenio je Saković.

On je napomenuo kako se ne zbog plodoreda ne može očekivati da će najzastupljenija ratarska kultura kod nas biti sejana na većim površinama, pa je uvećanje prinosa jedini način da dođemo do većih količina kukuruza za izvoz.

Povezano

Iz ove kategorije