Pčele i pesticidi

Ilustracija: pčelinjak, foto: Domačinska kuća
Ilustracija: pčelinjak, foto: Domačinska kuća

Prinos poljoprivrednih kultura je direktno zavisan od aktivnosti pčela. 1/3 hrane se proizvede zahvaljujući pčelama. Njihovim neposrednim učešćem prinosi u voćarstvu se povećavaju od 5-10 puta , a kod samooplodnih sorti prinosi se povećavaju za 30% usled aktivnosti pčela u vremenu cvetanja. Zbog nedovoljne svesti o važnosti očuvanju pčela, ne odgovarajuće zakonske regulative i nedovoljno razvijene svesti kod poljoprivrednih proizvođača pčelarstvo u Srbiji je suočeno sa brojnim izazovima.

Poljoprivredna proizvodnja je momentalno neizvodljiva bez upotrebe pesticida. Međutim njihovom pravilnom primenom izbegle bi se štetne posledice na pčele. Prvo i osnovno pravilo je da je upotreba insekticida u vreme cvetanja biljaka strogo zabranjena. Zatim poljoprivredni proizvođač je u obavezi da dva dana pre tretmana obavesti pčelare čiji je pčeljinak na manjoj udaljenosti od 5km o terminu tretmana. Pčelar je takođe u obavezi da na svom pčeljinjaku postavi tablu sa svojim kontaktima, tipa adresa i broj telefona kako bi mogao biti upozoren i po upozorenju da zatvori svoje pčele, ili da ih odseli.

Tretman pesticidima nije dozvoljen ako se pčeljinjak nalazi na udaljenosti manjoj od 60m. Zatim najbolje je tretmane raditi u večernjim časovima kako zbog temperature koja se spušta u večernjim časovima pa je efikasnost preparata veća , zbog vetra koji u večernjim časovim je u slabljenju tako i zbog pčela koje su u tom vremenskom periodu u košnici. Zatim tretmani protiv komaraca koji se izvode iz aviona su u Evropskoj Uniji odavno zabranjeni kod nas se još uvek primenjuju , pa je stoga potrebno potpuno usklađivanje naših zakona sa zakonodavstvom EU.

Takođe poljoprivredne proizvođače treba edukovati o štetnosti pesticida i njihovim mehanizmima delovanja i upoznati ih koje insekticide ne smeju koristiti neposredno pred cvetanje biljaka pošto se translateralno kreću pa se mogu naći u polenu. To su insekticidi čija je aktivna materiaja na bazi neonikotinoidi i dimetoata. Zatim voćari bi pre cvetanja u voćnjaku trebali da pokose treavu kako nebi u fazi precvetavanja došlo do trovanja pčela, pošto se tada radi tretman proti crvljivosti plodova, a običnom u tom periodu uvek ima korova koji cvetaju i na taj način privlače pčele. I na kraju zaključujemo da poljoprivredni proizvođači i pčelari moraju usko da sarađuju jer su neraskidiva veza u lancu proizvodnje.

Povezano

Iz ove kategorije