Nedimović: Rast otkupnih cena mesa

Krajem prošle nedelje svinje su koštale od 115 do 120 dinara po kilogramu, a sada će ići na 140 do 150, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Otkupne cene svinjskog mesa porasle su nakon najave da će država intervenisati na tržištu. Kako je za „Politiku” izjavio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede promene na tržištu su već vidljive a on očekuje da će otkupna cena još porasti do Uskrsa. Poslednjih nekoliko meseci proizvođači su upozoravali na tešku situaciju u tom sektoru.

Državna je nedavno odobrila meru za stabilizaciju tržišta kako bi prekinula zastoj u trgovanju, a kako saznajemo ona će najverovatnije početi da se primenjuje od četvrtka.

Nedimović je za naš list potvrdio da će biti odobreno povlačenje 15.000 tovljenika koje će robne rezerve preuzeti od uzgajivača. Stočari će dobiti nove količine kukuruza što bi smanjilo trenutne visoke troškove proizvodnje. Ovom intervencijom predviđeno je da tovljači, koji duguju, vrate svinje robnim rezervama što bi smanjilo pritisak na tržište.

Nedimović kaže da je i sama najava ove državne mere uticala na postepeno smirivanje tržišta i rast otkupnih cena.

– Do kraja prošle nedelje svinje su koštale od 115 do 120 dinara po kilogramu, a sada već idu na 140 do 150 dinara u pojedinim klanicama. Govedina je sada od 2,05 do 2,10 evra, jagnjetina je bila 220 a očekuje se da će, pre Uskrsa, skočiti i na 250 dinara po kilogramu – naglasio je on i dodao kako smatra da ovo neće ugroziti potrošače i dovesti do poskupljenja mesa u trgovinama i mesarama, već da se pred praznike očekuju akcijske cene.

Podsetimo, cena tovljenika duže vreme bila je od 110 do 120 dinara(plus PDV). Mesna industrija kao i proizvođači mesa globalno trpe verovatno najveći uticaj zdravstvene krize. Na mnogim tržištima postoje veliki viškovi a globalna cena mesa prošle godine u proseku je pala za 4,5 odsto u odnosu na 2019. godinu. Cena svinjetine pala je za 3,6 procenata, a govedine za 1,4.

Prema podacima Privredne komore Srbije kod nas je evidentiran pad potrošnje za oko 20 odsto, što dovodi u problem celokupni sektor. Uzgajivači junadi u Srbiji navode da je prošla godina bila jedna od najtežih za stočarstvo zbog povećanih troškova proizvodnje i smanjenog plasmana, najviše usled pada prometa u ugostiteljstvu ali i u domaćinstvima. Država je u 2020. intervenisala kroz otkup tovnih junadi vredan dva milina evra.

Kako je objavio RTS rebalansom budžeta koji je dostavljen skupštini predviđeno je da se davanja za poljoprivredu povećaju za 4,9 milijardi dinara, tako da će resorno ministarstvo ove godine imati na raspolaganju gotovo 42 milijarde dinara.

Prema najavama, deo subvencija stočarima, za nabavku mehanizacije, biće isplaćen u naredne dve nedelje. Oko 70 odsto budžeta za poljoprivredu odlazi za stočarstvo, kroz premije za mleko, priplodna grla i tov…

Ministar poljoprivrede kazao je za naš list da će uz postojeće mere podrške 22. aprila krenuti i nova linija subvencija za agrar. Kako je objasnio, reč je bespovratnoj pomoći od 50 odsto koje daje država, kreditna podrška od tri do sedam godina sa poslovnim bankama je 40 odsto dok 10 odsto novca poljoprivrednik ulaže sam. U ovaj aranžman mogu da se uključe sve poslovne banke u Srbiji. Poziv će trajati 30 dana, a Nedimović je apelovao na sve poljoprivrednike u sektoru povrtarstva, voćarstva i stočarstva da se jave.

– Za ovu kreditnu liniju obezbeđeno je 38 miliona dolara a ta suma će biti raspoređena kroz nekoliko poziva u narednih 12 meseci – naveo je Nedimović.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

07.09.2023.

Za nadoknadu štete vlasnicima svinja dodatnih 500 miliona dinara

11.08.2023.

U kabinetu predsednika Opštine Bogatić održan je radni sastanak

02.08.2023.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, doneo je zaključke u vezi afričke kuge

05.07.2023.

Ishrana suprasnih krmača i nazimica

30.06.2023.

Dušanka Golubović: Situacija u Srednjobanatskom okrugu povoljna

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca