Kako prepoznati organski proizvod

Ilustracija: organsko povrće
Ilustracija: organsko povrće, foto: Domačinska kuća

Da bi se lakše pronašao organski proizvod znak odnosno logo mora uvek biti jasno istaknut na upakovanom proizvodu bez obzira da li se radi o domaćem ili uvoznom. Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole i da je sertifikovan u skladu sa propisanim od strane sertifikacionog tela (ovlašćene kontrolne organizacije) koje kontroliše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Ukoliko proizvod nema ovu oznaku već samo prefikse „Bio“, „Eko“ ili „Organsko“, to znači da nije kontrilisan i sertifikovan.

Svi organski proizodi koji su uvezeni iz EU označeni su oznakom, međutim ovi proizvodi moraju da budu kontrolisani dodatno od strane ovlašćenih kontrolnih organizacija u Srbiji i označeni i sa nacionalnom oznakom.
Postoje i poljoprivredni domaći biljni proizvodi koji su još uvek u tzv. prelaznom periodu (period konverzije koji obično traje od 2 do 3 godine u zavisnosti od toga da li se radi o jednogodišnjim ili višegodišnjim biljnim vrstama), ali se već proizvode metodama organske poljoprivredne proizvodnje. Oni još uvek ne mogu da budu označeni kao organski i da se obeleže nacionalnim znakom.

Povezano

Iz ove kategorije