Dobra godina iza nas za ratare

, žetva, foto: Domaćinska kuća, autor: Svetlana Kovačević
, žetva, foto: Domaćinska kuća, autor: Svetlana Kovačević

Srbija je zemlja koja neuporedivo više proizvede hrane nego što mogu da pojedu njeni stanovnici. Mi treba da iskoristimo tu priliku u ovom korona vremenu. U 2020. godini smo izvezli 4,2 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda, a ja mislim da je naš potencijal još veći“, izjavio je za RTV u emisiji „Sučeljavanje“ ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da smo svedoci problema drugih zemalja koje nemaju hranu za sebe.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin objasnio je da nam okolnosti na svetskom tržištu idu na ruku.

„Naš najveći prihod u svetu agroindustrije potiče iz roba iz sektora primarnog agrara. Kukuruz je apsolutni lider, a sad se i pšenica pojavljuje kao respektabilni proizvod na svetskom tržištu, naravno tu su i soja i suncokret. Okolnosti nam idu na ruku, i obećavaju da će i sledeća godina s aspekta finansija biti dobra“, smatra Galetin.

Ono što on vidi kao trenutni problem je stanje u stočarstvu.

Farmer iz Erdevika Mirko Čikeš složio se da je iza stočara teška godina.

„Imali smo junice za izvoz, ali je korona dovela do velikog pada potražnje. Došlo je i do pada cena, ali mislim da ćemo moći da nastavimo i da se pokrijemo zahvaljujući sopstvenoj odgovornosti“, rekao je Čikeš.

S druge strane, ratar iz Bačke Palanke Milan Bulajić kaže da je za njih godina bila odlična.

„Bila je dobra godina za ratare, ali je u sektoru stočarstva jako teška situacija, opstaje zahvaljujući pomoći države. I u ratarstvu treba biti oprezan, jer isto kao što je moguće da su sene skočile, moguće je i da cene padnu“, smatra Bulajić.

Nedimović je potvrdio da je korona dovela do pada tražnje mesa, između ostalog i zbog ograničenja u radu ugostiteljskih objekata. Međutim, on je podsetio da je država tu da pomogne jer oko 70 odsto agrarnog budžeta ide na stočarstvo.

Ministar očekuje stabilizaciju situacije i u ovoj grani.

„U poljoprivredi stojimo odlično, ova godina će s aspekta cena sigurno biti izdašna za ratare. Što se stočarstva tiče, trendovi kažu da će u drugoj polovini sledeće godine krenuti rast cena stoke na svetskom tržištu“, rekao je Nedimović.

„Što se tiče Srbije, imamo sve preduslove za još veći izvoz. Svi se okreću hrani, a mi tu priliku treba da iskoristimo. Agrar i proizvodnja hrane su se u ovim vremenima pokazali strateški važnim za zemlju“, istakao je Nedimović.

Povezano

Iz ove kategorije