Rakija iz raja izašla

Ilustracija: destilerija braće Rajković
Ilustracija: destilerija braće Rajković

U podnožju Avale u selu Zuce, nedaleko od Beograda od pamtiveka se gajilo voće, posebno šljiva. Kad se o jeseni grane saviju pod težinom roda, a sve se zaplavi od šljiva, čovek bi rekao da je lepše od bilo kog mora. Tu na porodičnom gazdinstvu, braća Dejan i Nenad Rajković, prave potpuno prirodnu vrhunsku rakiju na koju zamerke ne mogu da nađu ni najizbirljiviji ljubitelji dobre kapljice. Njihove rakije višestruko su nagrađivane za kvalitet na različitim manifestacijama širom Srbije, što samo svedoči o posvećenosti braće Rajković kada je u pitanju proizvodnja rakije.

Ilustracija: destilerija braće Rajković
Ilustracija: destilerija braće Rajković

Nastavili porodičnu tradiciju

Sve je počelo pre više od 200 godina kada su se preci Dejana i Nenada doselili u Zuce. Vrlo brzo su uvideli da je podnožje Avale bogom dano za uzgoj voća i tu su nikli prvi voćnjaci. Generacije su se smenjivale, šljivici su obnavljani a braća Rajković su odlučila da ostanu na dedovini i nastave porodičnu tradiciju proizvodnje rakije.
– Brat Dejan i ja odrasli smo uz miris tek procvetalih šljiva, uz slatke i ukusne plodove ubrane sa grana i miris pečene rakije. Izabrali smo da ostanemo na selu, na zemlji svojih predaka i tradiciju proizvodnja rakije pretočimo u posao. Na ovo uzbudljivo putovanje krenuli smo kada smo imali nešto više od 20 godina sa željom da napravimo rakiju vrhunskog kvaliteta – započinje priču Nenad Rajković.
Začudo, iako su vrlo mladi nisu želeli da na brzinu zarade novac, već su odabrali duži i sporiji put. Želja im je, kako kaže naš sagovornik, da buduće generacije nastave njihovim stopama.
– U proizvodnji rakije na prvom mestu nam je negovanje tradicije, i stari porodični recept po kome radimo. Naravno, sve usavršavamo uz nove, moderne tehnologije kako bi dobili rakiju vrhunskog kvaliteta, i svoje proizvode prilagodili potrebama savremenog društva. Nas lični potpis ne garantuje samo vrhunski kvalitet naših proizvoda već simbolizuje ljubav između dva brata i rakije koju planiramo da širimo po celom svetu kroz naše proizvode – s ponosom ističe Nenad.
„Destilerija Braća Rajković“ u proizvodnji koristi sopstveno voće, a svaki korak u proizvodnji rakije je pažljivo osmišljen.
– Iz godine u godinu širimo zasade pod voćem. Trenutno u voćnjacima najviše imamo autohtone sorte šljiva, i to crvenu ranku, čačansku lepoticu, a imamo i voćnjake sa zasadima dunja, kajsija i loze. Velika pažnja se posvećuje u svakom koraku proizvodnje naših rakija, počev od ručnog branja voća, biranja samo najkvalitetnijih plodova za rakiju do završnog destilata. Sve se flašira i etiketira, a trošimo i do pet puta više vremena po flaši nego što to rade drugi – rekao je naš sagovornik.
Kako naglašava ne jure za osvajanjem tržišta već za srcima ljubitelja rakije koji znaju da cene kvalitet dobre kapljice kada je proboju.
– Trenutno proizvodimo pet vrsta rakije, i to od šljive, kajsije, dunje, viljamovku i rakiju od divlje kruške. U ponudi imamo i likere od maline, višnje, orahovaču i medovaču. Naša destilerija je prepoznatljiva po vrhunskoj rakiji od šljive, a u poslednje vreme se izdvaja i barik kajsija, koja je odležala u hrastovim buradima.

Kako prepoznati dobru rakiju?
Na naše pitanje koja je njihova omiljena rakija Nenad kao iz topa odgovara – šljiva prepečenica.
– Proizvodnja rakije od šljive, kako mi radimo prilično je složena, od odabira same šljive do prerade i kupaziranja različitih sorti koje su odležale u hrastovim buradima u različitim vremenskim intervalima. Ima tu još dosta sitnih detalja, i tajni koje našu destileriju svrstavaju u sam vrh najkvalitetnijih srpskih rakija. Brat i ja kao ljubitelji dobre kapljice uživamo u stvaranju jedinstvenog i prefinjenog ukusa koji ostaje upamćen pri prvom gutljaju. Brižljivom selekcijom do unikatnih ukusa kojima dajemo naš potpis i jedinstveni pečat kvaliteta garantujemo da će svaka čašica biti nezaboravna. Za kvalitet svake kapi naše rakije iz originalnog pakovanja lično smo odgovorni našim potrošačima – naglašava naš sagovornik.
Brojni stranci ne kriju da su oduševljeni srpskom rakijom, pa smo pitali našeg sagovornika da li, po njegovom mišljenju, naša rakija može da stane na crtu svetski poznatim pićima, kao što je viski.
– Srpska rakija ima sve predispozicije da bude u rangu viskija ili francuskog konjaka, samo je potrebno da budemo pošteni prema samoj proizvodnji, da uradimo sve što je potrebno a rakija će nas nagradi svojim vrhunskim kvalitetom koji će svet sigurno prepoznati – smatra on.
Kao izuzetnog poznavaoca i proizvođača dobre kapljice pitali smo Nenada za savet kako da prepoznamo kvalitetnu rakiju.
– Najbolje probati određen broj različitih rakija, i to u laganom ispijanju gde se treba obratiti pažnja na miris koji treba da bude odgovarajuću voću od koje je proizvedena. Rakija mora da bude bistra, ceo aromatski kompleks mora da bude sveden do kraja
kako bi užitak bio potpun – otkrio nam Nenad iz destilerije „Braća Rajković“.

 

Povezano