Ugovori za sufinansiranje opremanja stočarskih farmi

Ilustracija: Farme krava, foto: S.K.
Ilustracija: Farme krava, foto: S.K.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumartsvo Čedomir Božić u Banatskom Dvoru na jednoj poljoprivrednoj farmi uručio je ugovore za sufinansiranje opremanja stočarskih farmi stočarima sa teritorije opštine Žitište.

Na farmi Milorada Trivunovića u Banatskom Dvoru trenutno se tovi oko 70 hiljada pilića. U prethodnih sedam godina bavljenja živinarstvom su kupovali stočnu hranu te su na konkursu za opremanje stočnih farmi pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu videli šansu za unapređenje proizvodnje.

Ove godine smo konkurisali za liniju za koncentrovanu hranu odnosno da unapredimo farmu I da smanjimo troškove . Farmu pilića počeo sam graditi pre sedam godina bukvalno je bila gola njiva, poljoprivredno zemljište i počeli smo da radimo. Imali smo jasan cilj što se tiče farme pilića da smanjimo troškove na minimum. Farmu smo rešili sa grejanjem na biomasu da bi smanjili što manje troškova“, rekao je Milorad Trivunović, stočar.

Od ukupno 90 miliona dinara kolika je bila vrednost konkursne linije za opremanje stočarskih farmi 8,5 miliona dinara odobreno je za stočare u Žitištu. Njih 7 danas su prisustvovali potpisivanju ugovora u Banatskom Dvoru.

“Postali smo i ozbiljan stočarski gigant što predstavlja nas na tržištu cele Srbije jedan ozbiljan respekt. Ono što malo ljudi zna je da sa teritorije opštine Žitište u jednom turnusu odnosno danas je to 42 dana izađe negde oko milion pilića iz gazdinstava, iz privatnog sektora. Plus Matijevićevih milion sa pet beogradskih farmi dakle mi stvarno činimo jedan ozbiljan živinarski kompleks”“, rekao je Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište.

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu za opremanje stočarskih farmi ove godine je stiglo 249 prijava, od čega su 104 odobrene.

“Ukupan iznos sredstava po ovom konkursu je 90 miliona dinara 10 miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Konkurs je opredeljen znači za nabavku opreme za stočarske farme, za pripremu, pakovanje I distribuciju koncentrovane hrane u okviru stočarske farme zatim za opremu za hlađenje mleka i niz drugih aktivnosti koji su neophodne u okviru stočarske farme. Maksimalni iznos po jednoj prijavi je 2 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat sufinansira do 70 odsto troškova prihvatljivih troškova investicije“, rekao je Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu za ovu godine ugovore potpisuje sa 43 žene, sa 66 lica koja su mlađa od 40 godina, i 12 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima čija se gazdinstva nalaze na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Povezano