Biljana Petrović: Imamo mi za mačvane mnogo toga

U sali Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću, u organizaciji Opšteg udruženja preduzetnika Bogatić, održan je skup na kom je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović,  pojasnila poljoprivrednicima o merama  podsticaja po svim osnovama, kako nacionalnim, tako i kad je  u pitanju IPARD program.

Kako smo čuli iz Opšteg udruženja preduzetnika Bogatić, poljoprivrednici te opštine imaju problem i nejasnoće kada su u pitanju zahtevi za subvencije koji se podnose Upravi za agrarna plaćanja. Mnogi od njih moraju da idu u Šabac da bi dobili pravu i kompletnu informaciju, jer jedan potpis ili neuredna dokumentacija, može da napravi puno problema i da zahtev bude odbijen.

Pričalo se i o ceni svinja.  Cena svinja skočila je sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV-a, kažu odgajivači u mačvanskom kraju. Poljoprivrednici mačvanskog kraja, nisu bili zadovoljni cenom, međutim zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede koje im je izašlo u susret, problemi se rešavaju.

Ilustracija: Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja
Ilustracija: Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja

„Tržišta na koja mi plasiramo su nam ponovo otvorena, jer nisu više zapljusnuta jeftinim mesom iz Nemačke i Holandije, tako da možemo da im ponovo pristupimo, a i uvek je u junu bolja situacija nego neposredno posle uskršnjih praznika“, rekao je Nedimović, prilikom nedavne posete Bogatiću.

„Cena je trenutno  zadovoljavajuća. Sada smo na pozitivnoj nuli, a zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede isplivaćemo, istakao je Miloš Teodorović, učesnik današnjeg skupa i jedan od ozbiljnih poljoprivrednika. On je treća generacija Teodorovića koji se bave svinjarstvom.

,, Što se tiče nacionalnih mera a tiče se stočarstva, što je u Mačvi najviše zastupljeno, prvo što je moguće dobiti jeste podsticaj za nabavku grla, koji ide od 50 do 65 posto, u zavisnosti da li je gazdinstvo u razvijenom ili nerazvijenom području. Ono što je potrebno je dokumentacija, overena i potpisana između kupca i prodavca i da je novac prešao preko računa, ali i da te životinje budu kvalitetna priplodna grla. Nakon toga kada te životinje počnu sa reprodukcijom, postoji mogućnost za podsticaj za tov, u zavisnosti od vrste životinja koja se gaji, zahtevi za tov se još podnose,  istakla je Biljana i dodala:

„Postoji i mera za izgradnju objekata, tako što se prvo  završava investicija, a nakon toga se podnosi zahtev za isplatu podsticaja, a imaju i podsticaji za preradu.  Što se tiče IPARD-a, on je predviđen za nešto veće poljoprivrednike i tek u sledećem, trećem IPARD programu očekujemo da bude novih poziva, što se tiče traktora. Tu investicija mora da ispunjava evropske standarde, a gazdinstvo nacionalne“.

Od ove godine kako je istakla Petrovićeva, su novi podsticaji,  a  to je projekt  za konkurentnu poljoprivredu koji se realizuje na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Po tom sporazumu će poljoprivednici, odnosno korisnici ovog granta imati učešće od samo 10 odsto. Procedura je takva da podnesu zahtev Upravi za agrarna plaćanja, koja im odobrava 50 odsto podsticaja, a da potom od poslovne banke traže kredit od 40 odsto vrednosti investicije. Dakle, 50 odsto će biti bespovratna sredstva, 40 odsto povoljan kredit banaka i 10 odsto sopstvenog učešća. Prvi poziv je završen, koji je bio za voćare,povrtare, vinogradare i odgajivače cveća,   a uskoro se očekuje novi.

Na kraju događaja  razgovaramo i sa poljoprivrednicima,  a takođe i sa direktorkom koja nam je izašla u susret i odgovorila na pitanja novinara portala Domaćinska kuća.

Kako nam je istakla, isplata ide po planu, za 2020. godinu su ostali zahtevi koji nisu imali kompletnu dokumentaciju, gde se čeka dopuna. Krenulo se i sa zahtevima iz 2021. godine.

Poljoprivrednici su mogli da se uvere da nema prioriteta, sve se radi po redu,  i da svako ko ima problema  može da se obrati Upravi.

Srdacno dočekana a i isprvaćenja direktorka je imala priliku i da proba vanilice koje je napravila vredna domaćica Julijana Miljević, iz Salaša Crnobarskog.

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.11.2023.

Raspisan Treći javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini

20.11.2023.

Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala voćaka, vinove loze, hmelja i ruža

16.11.2023.

Do kraja godine IPARD 3 program za nabavku opreme i mašina u poljoprivredi

09.10.2023.

Sanja Danilović postavljena za direktora Uprave za Agrarna plaćanja

02.10.2023.

Prijavljivanje za premiju za mleko za III kvartal do 2. novembra

10.09.2023.

OBELEŽEN DAN OPŠTINE BOGATIĆ

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca